Tom Hofland
Tom Hofland Body 30 nov 2016

Stress is besmettelijk

Hoe gaat het met je? ‘Goed! Druk! Druk!’ We horen het zo vaak dat het inmiddels een cliché is. Ik durf er zelfs om te wedden dat er al handen vol artikelen op het web begonnen zijn met dit voorbeeld dialoogje. We zijn druk en gestrest en het moge duidelijk zijn dat we dit niet willen.

Begrijp me niet verkeerd: ik doe er vrolijk aan mee. Ik haal mijzelf te veel werk op de hals en klaag wekelijks dat het toch allemaal wel veel is. Maar was ik altijd al zo?
Als ik terugdenk aan mijn middelbareschooltijd had ik 26 hobby’s, drie bijbaantjes en wist ik ook nog zonder al te veel problemen mijn diploma te behalen. Daarnaast was ik 24/7 op MSN te vinden, dus ook social media speelde al een rol. Maar had ik stress? Dat nooit. Misschien een dag voor een Duits toets, maar ook dat viel wel mee.

Nu ben ik officieel eind twintig en kan ik zeggen dat ik vrij veel stress ervaar. Natuurlijk is mijn werk uitdagender dan die Duits toets van toen en heb ik niet meer de luxe dat mijn ouders mij in al mijn basisbehoeften voorzien, maar er is nog iets veranderd: de mensen om mij heen zijn stressvoller geworden. Waar er op de middelbare school misschien één of twee klasgenoten waren die volledig onder de stress gebukt door hun leven gingen, waren de meeste van mijn vrienden net zo laid back als ik.

Overal waar ik kom spat nu de stress van mensen af. Ze vliegen van hot naar her, zijn prikkelbaar en zuchten als ze hun agenda openslaan. Het is vaak terecht opgemerkt: stress lijkt een statussymbool te zijn geworden. Het engste is: langzamerhand word ik één van hen. En dan moet ik weer denken aan iets wat mijn moeder vroeger zei: ‘waar je mee om gaat, word je mee besmet.’ Is het zo dat stresskippen elkaar aansteken en we daarom allemaal met de handen in ons haar rondlopen? Is stress de nieuwe Spaanse griep, een epidemie die over de wereld miljoenen levens eiste?

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

‘Ja’ zeggen Duitse onderzoekers. Zij onderwierpen een groep proefpersonen aan een stresstest. Tijdens deze test moesten de proefpersonen verschillende taakjes en interviews verrichten, terwijl twee analisten hun prestaties analyseerden. De druk lag zo hoog dat slechts 5% van de proefpersonen kalm bleef, de overige 95% kreeg te maken met stress.

Dit stressniveau werd gemeten door naar het cortisolwaarden van de deelnemers te kijken. Cortisol is een stofje dat wordt aangemaakt als we in stressvolle situaties belanden zodat we beter met de situatie om kunnen gaan. Zo kan cortisol angst onderdrukken: geef iemand met hoogtevrees een dosis cortisol en de beklimming gaat ze aanzienlijk makkelijker af.
De gestreste mensen in de test hadden dus verhoogde cortisolwaarden, maar dat viel te verwachten. Er volgde een veel spannendere ontdekking.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Een aparte groep proefpersonen kreeg de simpele taak om te kijken naar de gestreste deelnemers. Wat bleek? Ruim een kwart van hen kreeg óók verhoogde cortisolwaarden. Dit leek vooral te gebeuren als degene naar wie ze keken hun partner was, maar ook bij wildvreemden steeg in sommige gevallen het cortisol. De omgeving speelde hierin ook een rol: als de proefpersonen keken naar de stresskippen op een televisie vielen de waardes mee, maar als ze door een glazen ruit keken steeg het cortisol al.

Je kunt je voorstellen dat met alle stress die we om ons heen ervaren dit voor een sneeuwbal-effect zorgt: als je collega’s gestrest zijn, word jij het ook. Voor je het weet steek je je partner of vrienden aan en die nemen het weer mee naar hun werk.

Je omringen met ontspannen mensen

Stress is het grootste voorteken van een burn-out en ook angsten en depressies kunnen uit lange periodes van stress voortkomen. Genoeg redenen dus om bovenstaand onderzoek serieus te nemen en je bewust te worden van hoeveel gestreste mensen je dagelijks tegen het lijf loopt. Onderzoek op dit gebied staat nog in de kinderschoenen en een kant en klare oplossing is er nog niet. Daarom luidt voor nu het simpele advies: zorg dat je je op regelmatige basis omringt met ontspannen mensen, en dit begint bij jezelf.

Meteen ontspannen? Als je denkt dat mediteren niets voor jou is: try this.

Nu hoop ik niet dat ik je extra gestrest heb gemaakt door dit artikel. En wees gerust: zo dodelijk als de Spaanse griep was, zo goed te behandelen is stress.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Stress is besmettelijk
Sluiten