Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 22 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Stoppen met Facebook zou goed voor je gezondheid kunnen zijn volgens onderzoek

De meesten van ons zitten dagelijks op Facebook. En dat blijft vaak niet bij één keer per dag. We lezen er interessante nieuwtjes, reageren op foto’s van vrienden die backpackend de wereld over gaan en bekijken filmpjes waarin de lekkerste gerechten worden getoond. De vraag is of we hier goed aan doen. Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen zeggen hierover het volgende: stop met Facebook en word gelukkiger. Eind 2015 hebben onderzoekers aan de Universiteit van Kopenhagen een Facebook-experiment uitgevoerd. De Deense onderzoeker Morten Tromholt rekruteerde 1,095 deelnemers via (hoe kan het ook anders) Facebook, en verdeelde ze in twee groepen. De ene groep kreeg de opdracht om zich een week lang niet aan te melden voor het sociale netwerk (87% van de deelnemers hield zich hieraan), en de andere groep mocht het platform op dezelfde manier gebruiken zoals ze normaal ook deden.

Stoppen met Facebook heeft bewezen positieve effecten

Het onderzoek, dat recent gepubliceerd is in de journal Cyberpsychology, Behavior and Social Networking levert het causale bewijs dat Facebook ons welzijn negatief beïnvloedt. De studie toont aan dat het stoppen met Facebook positieve effecten heeft op twee dimensies van welzijn, namelijk tevredenheid over het leven en positieve emoties. De interventiegroep rapporteerde aan het eind van de week een hogere geluksstatus dan de controlegroep – al was het verschil tussen de twee groepen slechts 0,37 op een schaal van 1 t/m 10.

Waarom WhatsApp verwijderen een goed idee is (maar tegelijkertijd heel moeilijk)

De effecten waren significant groter voor zware Facebook gebruikers, passieve Facebook gebruikers en gebruikers die de neiging hebben jaloers te worden op andere Facebook gebruikers.

Moeten we nu massaal stoppen met Facebook? Dat blijft natuurlijk je eigen keuze. Aangezien het verschil tussen de groepen minimaal is kan niet met zekerheid worden vastgesteld of de geluksstatus van de proefpersonen is toe te wijzen aan het Facebook gebruik. De onderzoekers stellen dan ook dat het beter zou zijn om de gevolgen van social media te onderzoeken in de loop der jaren, of zelfs decennia.

Benieuwd naar de impact van social media?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Stoppen met Facebook zou goed voor je gezondheid kunnen zijn volgens onderzoek
Sluiten