Eindelijk antwoord op de vraag: waarom klinkt je eigen stem zo vreemd?

Je hebt dat vast ook weleens gehad:er wordt een opname van je stem gemaakt en wanneer je deze terugluistert, schrik je je rot. Wie is dat? Je eigen stem klinkt heel anders dan je al die tijd dacht. Sterker nog: je herkent ‘m niet eens. Gelukkig ben je niet de enige. Iedereen hoort zijn eigen stem anders dan dat deze eigenlijk klinkt, maar hoe komt dat eigenlijk?

Voor we daar induiken, is het misschien slim om wat voorinformatie te hebben.

Hoe werkt je stem precies?

Misschien heb je dit bij de biologielessen wel gehad, maar dat is inmiddels al zo lang geleden dat een kleine recap vast geen kwaad kan:

Bovenop je luchtpijp in je keel zit je strottenhoofd met daarin je stembanden. Op het moment dat je ademt staat je strottenhoofd helemaal open en wanneer je spreekt knijpt dit samen.

Hierdoor kan er maar een klein beetje lucht uit komen, waardoor er een drukverschil ontstaat. Dit drukverschil zorgt ervoor dat de lucht gaat trillen, waardoor er geluid ontstaat. Dit geluid komt uit jouw strot en gaat zo de oren van anderen in.

Hoe hoor je jouw stem?

Oké, maar waarom klinkt je stem dan zo anders? Dit komt doordat je je eigen stem op twee manieren hoort. Je hoort het op dezelfde manier als anderen dus via je mond, door de lucht en je oor in én doormiddel van beengeleiding

De trillingen die door je stem ontstaan zetten zich voort in je botten; voornamelijk in de schedel. Deze trillingen worden opgepakt door je gehoororgaan en omgezet naar geluidsignalen voor de hersenen. Je hoort het geluid dus niet via trillingen in de lucht, maar via de binnenkant van je lichaam.

Misschien vind je dit ook interessant: Fluisterzen: in slaap vallen door tikkende nagels

Waarom hoor jij je stem anders?

Hoe komt het dan dat je stem voor jou anders klinkt? Je botten nemen eerder trillingen van de lagere frequenties in je stem over, waardoor je via beengeleiding voornamelijk lage en diepe tonen hoort. In wezen werkt je schedel dus als een klankkast die bepaalde tonen minder goed doorgeeft dan andere.

Voor anderen (en voor jezelf, wanneer je een opname terugluistert) zijn deze lagere tonen niet te horen. Hierdoor kan je soms flink schrikken als je jezelf terughoort; voor je gevoel mist je stem alle lage frequenties.

Zo vreemd is je stem niet

Het is niet gek dat je verbaasd bent als je je eigen stem voor het eerst terughoort. Het is vaak een heel andere stem dan je dacht. Gelukkig wordt het minder vreemd naar mate je vaker naar je eigen stem luistert; alles went. En stel dat dat niet zo is, besef je dan dat alleen jij de mooiste versie van je stem te horen krijgt, dat heeft ook wel iets moois.

Meer interessante antwoorden:

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Eindelijk antwoord op de vraag: waarom klinkt je eigen stem zo vreemd?
Sluiten