Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Body 15 jan 2017

Steeds meer restaurants richten zich op groenten (én wild)

Nederland telt al 700.000 vegetariërs, maar ook onder de niet-vegetariërs lijkt de interesse voor groenten te groeien. Het gevolg? Steeds meer horecazaken zetten vlees- en visloze gerechten op het menu. Ook kiezen sommige restaurants ervoor om de bio-industrie de rug toe te keren, en enkel wild vlees te serveren.

Een jaar of 10 geleden deed voedseldeskundige en schrijver Michael Pollan een oproep tot actie. Hij zei het volgende: “Eat food. Not too much. Mostly plants”. Nu – 10 jaar later – lijkt het erop dat veel consumenten en koks acht slaan op die oproep.

Steeds vaker nemen groenten de ereplek van vlees in op ons bord. En daar kunnen we alleen maar heel erg blij mee zijn. Groenten zijn niet alleen ontzettend voedzaam; er zijn ook eindeloos veel mogelijkheden mee. Een goed voorbeeld van een horecazaak waar veel met groenten wordt gewerkt is restaurant Swych. Het restaurant – dat is gevestigd in het oudste hotel van Amsterdam – heeft een flexitarisch menu. Groenten staan in de spotlights en voeren de boventoon in iedere maaltijd. Liefhebbers kunnen nog steeds vlees of vis bestellen, maar dan als side dish.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Veel restaurants serveren dan nog wel vlees, maar dat neemt niet weg dat ze nadenken over de impact van vlees en het welzijn van dieren. Bij restaurant BAK (gelegen aan de van Diemenstraat in Amsterdam) gebruiken ze sinds 1 januari geen vee meer in de keuken. Het restaurant wil af van het overbodige gebruik van rund-, varkens- en kippenvlees, en werkt enkel nog met wild vlees en vis. Van deze dieren is beter te garanderen dat ze een vrij leven hebben geleid, en op deze manier maken ze optimaal gebruik van wat de verschillende seizoenen te bieden hebben.

De bio-industrie vs. wild

Hoe zit dat dan ook alweer met vlees uit de bio-industrie? Het klinkt bijna positief, vanwege het woordje ‘bio’, maar dat is het niet. Je zou de bio-industrie ook wel de vee-industrie kunnen noemen. Het gaat om veehouderijen waar dieren intensief en vaak op grote schaal gehouden worden. Vaak leven deze dieren onder slechte omstandigheden, en hebben ze amper bewegingsvrijheid. Ook voor het milieu is de bio-industrie een slechte zaak. Voor de productie van veevoer is kunstmest nodig, en dat draagt bij aan de broeikasgasemissie.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Van alle soorten vlees heeft wild vlees de minste milieu impact. De voorwaarde is wel dat er sprake moet zijn van écht wild; namelijk wild dat vanwege wildbeheer afgeschoten moet worden. Dieren die in het wild leven hebben een functie in de natuur. Een ander voordeel is dat de mest van wilde dieren verspreid op het land valt en dus in de kringloop terecht komt.

Wat te eten?

Keuzes maken die goed voor jezelf zijn én voor de wereld is niet altijd even makkelijk. Natuurlijk is het milieu belangrijk, maar dat maakt een biefstukje er niet minder lekker op. Wil je zo nu en dan toch een stukje vlees op je bord, ga dan voor een gerecht met wild. Ook zou je vaker gerechten uit kunnen proberen met groenten die je nog niet kent. Je zult versteld staan van de diversiteit aan groenten die er is. Wil je nog een stapje verder gaan? Op Bedrock vind je de ultieme gids voor de (toekomstige) veganist. Hierin delen we het een en ander over het waarom, wat en hoe van plantaardig eten.

Meer lezen?

Hoe zeg je dat je vegetariër/veganist bent?

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Steeds meer restaurants richten zich op groenten (én wild)
Sluiten