Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 5 jun 2017

Steeds meer bedrijven geven betaald vaderschapsverlof

Terwijl vrouwen in Nederland bij de geboorte van een kind recht hebben op minstens 16 weken verlof worden mannen afgescheept met twee dagen vaderschapsverlof. Twéé dagen! Oké vooruit. Hierna kunnen ze (onbetaald) nog drie dagen partnerverlof aanvragen. De bofkonten.

Erg scheutig is de Nederlandse Overheid niet zoals je ziet. Vanaf 2019 krijgen mannen er dan misschien een paar dagen bij, het is nog steeds niets in vergelijking met andere Europese landen, waar kersverse vaders gemiddeld zo’n acht weken vaderschapsverlof krijgen.

Ondanks dit gegeven is er wel het een en ander aan het veranderen. In Nederland zie je bijvoorbeeld dat steeds meer bedrijven het heft in eigen handen nemen en werknemers betaald vaderschapsverlof geven. Zo heeft accountantskantoor PwC al sinds 2008 een eigen regeling voor werknemers die verder reikt dan wat de wet voorschrijft als minimum. Partners (zowel mannen als vrouwen dus) kunnen na de geboorte van hun kind tien dagen ouderschapsverlof aanvragen. Technologiebedrijf Mastercard doet hier nog een schepje bovenop. Werknemers krijgen hier – net als het Europees gemiddelde – acht weken verlof, om zo van begin af aan betrokken te zijn bij de opvoeding van hun kind.

Ook de kleine spelers doen mee

Het zijn trouwens niet alleen de grote bedrijven als PwC en Mastercard die ervoor kiezen om hun werknemers betaald verlof te geven. Sinds 2016 heeft ook het Brabants technologiebedrijf Yonego een eigen regeling. De eerste collega die hier gebruik van maakte werd vorig jaar mei vader van een dochter en mocht toen vier weken bij zijn familie zijn, zonder zich druk te hoeven maken over hoe het op kantoor ging.

Het bedrijf denkt hiermee een steentje bij te dragen aan het geluk van collega’s, zegt Bo de Boeye, die Internet Marketeer is bij Yonego. “In deze tijd is het belangrijk dat vaders er voor hun gezin zijn en kunnen genieten van het vaderschap. Om ze die ruimte te geven, bieden wij vier weken vaderschapsverlof. Want waarom wachten op Den Haag als je ook zelf het heft in handen kunt nemen?”

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

En dat is dus precies wat ze bij Yonego gedaan hebben. Je zou je af kunnen vragen waarom er niet véél meer bedrijven zijn die dit voorbeeld volgen. Maar oké, er is natuurlijk het financiële plaatje. “Veel mensen buiten Yonego zijn enthousiast, maar vragen zich af hoe dit dan financieel in elkaar zit”, zegt Bo. “Je betaalt immers iemand vier weken loon, zonder dat hij aanwezig is op kantoor. En dat is ook wel zo, maar het weegt niet op tegen het geloof in het initiatief en het geluk wat hiermee bij collega’s gerealiseerd kan worden. Daarbij, mannen worden tegenwoordig geen tien keer vader, dus die impact valt reuze mee.”

Of ze er bij Yonego naar streven om het vaderschapsverlof nóg verder uit te breiden? Niet per se. “De vier weken vaderschapsverlof die Yonego biedt is een flinke verruiming van de huidige regelgeving, waardoor de nieuwe vaders al veel meer ruimte krijgen dan gebruikelijk. We merken dat dit een flinke impact heeft op het geluk van deze collega’s, maar kregen ook te horen dat ze het wel fijn vonden om weer terug aan de slag te gaan. Als je namelijk een baan hebt waar je veel voldoening uit haalt, dan maakt ook dat iemand gelukkig.”

Meer lezen?

Wie is toch die man?
Een pleidooi voor verlengd vaderschapsverlof.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Steeds meer bedrijven geven betaald vaderschapsverlof
Sluiten