Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 5 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Yes: Starbucks gaat (eindelijk) papieren koffiebekers recyclen

Koffie doet wonderen voor (of eigenlijk tegen) het ochtendhumeur van het gros van de Nederlanders. ‘s Ochtends even een caffeïneshotje halen bij de Starbucks – en lachen om hoe ze je naam altijd fout schrijven – en ‘s middags nog wat bekers extra om wakker te blijven. Helaas doen vooral die bekers wat minder wonderen voor de wereld. Sterker nog, de invloed van koffiebekers op het milieu is enorm. Want hoewel koffiebekers voor zo’n 90 tot 95 procent uit karton bestaan (recyclebaar!), zorgt die overige 5 tot 10 procent dat ze toch allemaal bij het restafval belanden. Dat kleine deel bestaat namelijk uit plastic, dat erin wordt gestopt om de kartonnen bekers ‘waterdicht’ te maken. Als die bekers met plastic erin toch in de recyclemachine voor karton gaan, verpesten ze ook de rest van het materiaal in de machine.

Dit vind je vast ook leuk: Adidas maakt yogakleding van plastic afval uit de oceaan.

 

Starbucks gaat recyclen

Het is dus hard nodig dat hier iets aan gedaan wordt, en gelukkig gaat dat ook gebeuren. En wel door waarschijnlijk één van de grootste coffee to go-verschaffers van het land: Starbucks. Het bedrijf begint een nieuw recyclinginitiatief voor papieren bekers in elf eigen winkels in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Het doel is om dat over een tijdje uit te breiden.

Bij de Pijp (Ferdinand Bolstraat), het Damrak, De Leidsestraat, de Overtoom, de Singel (Bloemenmarkt), de Bank (Utrechtsestraat), de Beethovenstraat, Hoog Catharijne (Utrecht), Hollandse Toren (Utrecht), Hof van Bern (Utrecht) en Grote Marktstraat (Den Haag) kunnen klanten elke gebruikte papieren beker inleveren. Samen met afvalbeheerbedrijf SUEZ en hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity, worden de bekers vervolgens gerecycled tot nieuwe papierproducten.

Het terugdringen van afval is onderdeel van de wereldwijde milieudoelstellingen van Starbucks, laat het bedrijf weten. Je kreeg bijvoorbeeld ook al langer korting bij de koffiezaken als je je eigen beker meenam, en kunt er ook je eigen herbruikbare beker aanschaffen. ‘We hopen hiermee anderen in de branche te inspireren om deel te nemen’,  zegt Starbucks – en dat hopen wij natuurlijk ook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Yes: Starbucks gaat (eindelijk) papieren koffiebekers recyclen
Sluiten