Stamppotje van zoete aardappel & spruitjes met rode-uiencompote
SLA deelt de populaire recepten uit hun kookboek met BEDROCK. Dit recept voor een stamppot van zoete aardappel en spruitjes met rode-uiencompote is groen, makkelijk, gezond en bovenal super lekker!
Ingrediënten
- 250 g gekookte witte bonen
- 150 g spruitjes, schoongemaakt
- 200 g oesterzwammen
- 3-4 el rozemarijn- knoflookolie
- 1 snufje gemalen peper
- 1 snuf zeezout
- 3 rode uien
- 2 el ghee
- 100 ml rode wijn
- 1 el rijstsiroop
- 1 el balsamicoazijn
- 4 middelgrote zoete aardappels
- 1 tl groentebouillonpoeder
- 1 laurierblaadje
- 3 el haverroom
- 200 g wilde spinazie
- 1 tl citroensap
- 1⁄2 bosje bladpeterselie, gehakt
- 60 g oude pecorino, geraspt (optioneel)
Week en kook de witte bonen gaar. Verwarm je oven voor op 200 °C. Halveer de spruitjes en scheur de oesterzwammen in de lengte in reepjes. Verdeel de spruitjes en oesterzwammen over een ovenplaat met bakpapier en strooi hier wat rozemarijn-knoflookolie, peper en zout overheen. Plaats de ovenplaat in het midden van de oven en rooster de spruitjes en oesterzwammen ongeveer 10 minuten, totdat ze een mooi goudbruin randje hebben gekregen en beetgaar zijn.
Maak ondertussen de rode-uiencompote. Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Verwarm 1 eetlepel ghee in een pannetje en doe de rode ui hierbij. Bak de ui op middelhoog vuur glazig, maar niet bruin. Zodra de rode ui zacht is zet je het vuur hoog en voeg je de rode wijn, rijstsiroop en balsamico toe. Laat dit ongeveer 2 minuten inkoken, totdat er een siroop ontstaat. Doe een beetje zeezout en versgemalen peper bij de rode-uiencompote.
Schil de zoete aardappels en snijd ze doormidden. Breng een pan water met groentebouillon en laurier aan de kook en voeg de zoete aardappels toe. Kook deze in ongeveer 12 minuten zacht en giet ze af maar laat ze in de pan zitten. Doe nu de gekookte witte bonen, de rest van de ghee en room bij de zoete aardappel en maak hier met een pureestamper een grove stamppot van.
Zet de pan op laag vuur en voeg spinazie, citroensap, spruitjes en oesterzwammen aan de stamppot toe. Roer alle ingrediënten goed door elkaar, haal de pan van het vuur en maak de stamppot op smaak met versgemalen peper, zeezout en de gehakte peterselie.
Je kunt nu ook geraspte oude pecorino door de stamppot heen scheppen. Serveer de stamppot met de rode-uiencompote.
Recept uit het kookboek van SLA, geschreven door Ida de Haart.