Rosa Bertram
Rosa Bertram News 3 jun 2019

Inheemse stam in het Amazonegebied wint rechtszaak tegen oliemaatschappij

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis positieve nieuwtjes en daden goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hoop goed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: een stam uit het Amazonegebied wint een rechtszaak tegen een grote oliemaatschappij. 

Het Amazonegebied is het grootste regenwoud ter wereld en is zo’n 6,4 miljoen kilometer groot. Het rijkt over Brazilië, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname en Frans-Guyana. Zo’n 350 inheemse stammen leven hier nog op hun traditionele wijze, waarvan 60 totaal geïsoleerd. Ook is het oerwoud het thuis van ongeveer 100.000 verschillende diersoorten. De overheid van Ecuador had echter hele andere plannen met het deel van de Amazone.

De Amzone-stam wint recht op hun eigen land

De regering was van plan olie te boren in een gebied waar nu 7 miljoen (!) hectare tropische regenbos ligt. Op het stuk grond zouden maar liefst 16 olieblokken worden geveild. Eerder deze maand besloot de jury gelukkig gelijk te geven aan Waorani-stam, die in 2012 de rechtszaak aanspande. De Waorani-stammelingen – die al eeuwenlang in het gebied wonen – kwamen met honderden opdagen bij het gerechtshof in Puyo, de hoofdstad van de provincie Pastaza in Ecuador.

Dit vind je vast ook interessant: Wow: zoveel bomen worden en binnenkort geplant in de Amazone

De Waorani-stam doet hiermee beroep op de rechten die inheemse stammen hebben op hun land en vragen om respect voor de natuur en hun thuis. Goed nieuws dus! De overwinning is een enorme stap in de bescherming van het regenwoud en het behoud van het milieu.

Vraag naar olie vanuit het Westen

Door de grote vraag naar producten die vooral uit Zuid-Amerika komen, wordt er veel bosgebied weggekapt in de Amazone. Maar dat brengt heel veel problemen met zich mee. Want, het grootste oerwoud ter wereld zorgt logischer wijs voor veel zuurstof en houdt het ecosysteem in stand. Het Amazonegebied is bijvoorbeeld het thuis van de jaguar, luiaard, de ara, de amazonedolfijn en de wolaap. In de laatste 50 jaar is al zo’n 17 procent verloren gegaan aan ontbossingen voor plantages en vee.

Dit vind je ook zo interessant: Wat we kunnen leren van de levenswijze van deze Amazone-stam (de gezondste mensen ter wereld)

Door de ontbossingen is er een groot risico dat (nog meer) dieren zullen uitsterven, logisch als je hun huis én voedsel wegneemt. Ook vangt het woud 75 procent van de regenval van heet Zuid-Amerika op. Het oerwoud zal dus te maken krijgen met grote droogte. De grootste boosdoener? Veeteelt en kleinschalige landbouw. Maar ook soja– en palmoliesplatanges zorgen voor een groot deel van de ontbossingen.

Fijn om nu eens goed nieuws te horen uit het Amazonegebied!

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Inheemse stam in het Amazonegebied wint rechtszaak tegen oliemaatschappij
Sluiten