Jelle Derckx
Jelle Derckx Betere wereld 22 nov 2018
Leestijd: 6 minuten

Waarom spullen kopen vervuilend is (en wat jij daaraan kunt doen)

We scheiden ons afval en voordat we naar bed gaan halen we de stekkers uit het stopcontact. Alle apparaten en lichten gaan uit en de Nederlander gaat rustig slapen, in de veronderstelling dat hij of zij vandaag niet meer had kunnen doen. We scheiden ons afval en voordat we naar bed gaan halen we de stekkers uit het stopcontact. Alle apparaten en lichten gaan uit en de Nederlander gaat rustig slapen, in de veronderstelling dat hij of zij vandaag niet meer had kunnen doen.

Laten we voorop stellen dat deze rituelen heel goed zijn, want dat zorgt ervoor dat we langer gezond op deze aarde kunnen leven. Maar er is meer aan de hand, meer waar wij direct iets aan kunnen doen. Het is iets wat we in eerste instantie niet zien, en het zorgt voor vier keer meer vervuiling. Het is ‘de verborgen impact’ waar Babette Porcelijn een boek over heeft geschreven. Ik zou het elke Nederlander cadeau willen geven.

Het boek ligt nu voor me. Dankzij Babette Porcelijn weet ik nu dat de Macbook waarop ik dit typ al een enorme vervuiler is geweest toen hij werd gemaakt. In mijn laptop zit koper en goud en tijdens het delven van die materialen worden er allerlei giftige stoffen gebruikt. En toen mijn Macbook klaar was, moest hij naar hier worden verscheept vanuit China – en dat is nogal een eind. De zestien grootste containerschepen zijn even vervuilend als álle auto’s in de wereld bij elkaar. Laat dat maar eens even bezinken.

Plastic soep

De gemiddelde Nederlander geeft per week gemiddeld €38,- uit aan spullen. Daarnaast kopen we ook nog ongeveer drie kledingstukken per maand. Het transporteren en het maken van die spullen is de grootste vervuiling van de planeet; volgens Babette Porcelijn is het zelfs erger dan vlees eten. Maar waarom is spullen kopen vervuilend?

In Azië schrok ik ervan hoeveel plastic er wordt gebruikt bij het eten dat je koopt, maar ook spullen zorgen voor plastic vervuiling, vooral synthetische kleding. Bij het wassen van die kleding komen er plastic microvezels vrij. Natuurlijke vezels zijn biologisch afbreekbaar, maar de synthetische kledingvezels niet. Dit zorgt voor vervuiling van het zeewater: de zogenaamde plastic soep die terecht komt in onze oceanen en rivieren.

Plastic soep: wat is het en wat kunnen we eraan doen?

Om je op weg te helpen geef ik je tips om minder impact te hebben op deze aarde. Duurzamer leven doe ik het liefst met een lach en een traan, want alleen maar huilen in een hoekje en serieus en zwaar doen over hoe het is gesteld brengt ons niet verder.

Maar eerst dit. Wat als wij niets doen?

De traan

Luchtvervuiling doodt elk jaar 9 miljoen mensen. Zelf merk ik het ook steeds meer: last van mijn luchtwegen. In Amsterdam rijden op dit moment 58.000 brom- en snorfietsen, in 2008 waren dat er nog ‘maar’ 30.000. Deze voertuigen stoten kankerverwekkende stoffen uit.

De lach

In 2018 komen deze voertuigen het centrum van Amsterdam niet meer in, en dat is heel goed nieuws voor onze longen en luchtwegen. Ik hoop dat er veel steden gaan volgen na deze maatregel van Amsterdam.

De traan

Onze impact kan gaan leiden tot mislukte oogsten en voedseltekorten. Door de schaarste van zoet water zullen de prijzen van voedsel en grondstoffen gaan stijgen. Hoe langer we wachten, hoe hoger de kosten worden om alles weer op te lossen.

De lach

Wat kunnen bedrijven en consumenten doen? Bedrijven zitten natuurlijk niet stil. Oké, de één zit wat stiller dan de ander, maar ik las laatst bijvoorbeeld dat Apple één van de groenste techbedrijven is, samen met Fairphone. En ook China (het land waar bijna alle technologie gemaakt wordt) steekt de laatste tijd veel geld in duurzaamheid.

Een beter milieu? Begin bij je garderode

Maar wij als consumenten kunnen de signalen naar de economie en de bedrijven nog krachtiger maken. Hoe? Door te stemmen met onze portemonnee en deze vaker te sluiten dan te openen wat betreft spullen. En áls je ze koopt, koop ze dan omdat je ze nodig hebt. Het liefst ecologisch verantwoord en duurzaam. Promoot de jonge en duurzame merken door ze te zoeken en ze jouw stem te geven: jouw geld.

Een minimalist is niet tegen het kopen van spullen; hij of zij heeft ook spullen nodig. Want ook die minimalist leeft in het kapitalistische consumentisme en moet overleven. Ook die minimalist wil er goed uitzien en wil zich goed verzorgen.

Tips voor een kleinere spullen-impact

• Koop alleen dat wat je écht nodig hebt
• Koop tweedehands
• Koop van een bedrijf dat duurzaamheid als prioriteit heeft
• Koop kwaliteit in plaats van kwantiteit

Maar wat als je niet wil kopen, maar juist wil opruimen en ontspullen? Ik snap dat je het liefst een container laat komen en alles erin wil gooien als je minimalisme en ontspullen eenmaal hebt ontdekt. Ik kan je zeggen: dat geeft geen tot weinig voldoening, en het is vervuilender dan anderen blij maken met jouw spullen. Begin je eigen tweedehands winkel.

Zo maak je er een zero waste zomer van

Probeer zoveel mogelijk spullen die je niet meer wil een tweede leven te geven. Optimaliseer je bezittingen door te kijken naar wat je écht gebruikt. Gebruik je het niet? Dan kun je beter een ander het wel laten gebruiken, dan hoeft hij of zij niet weer iets nieuws te kopen. Houd spullen, onderdelen en materialen in omloop voor gebruik. Deze duurzame initiatieven helpen daarbij:

Peerby

Door deze start-up kun je spullen van andere mensen lenen. Goed om te weten als je iets voor één keer nodig hebt, maar er niet in wil investeren.

Letgo

Met deze app kun je kijken welke tweedehands spullen mensen in je omgeving aanbieden en vervolgens met ze chatten. Let it go! It’s just stuff.

Marktplaats

Inmiddels wel bij heel Nederland bekend. Als je goed zoekt, vind je er pareltjes.

5 x vaak verspilde ingrediënten (en tips om voedselverspilling te voorkomen)

The Next Closet

Dit is de online marktplaats voor kleding. Het is ontzettend duurzaam om je garderobe een tweede leven te geven en te investeren in kwaliteit.

United Wardrobe

Dit platform waar je tweedehands kleding kunt kopen, werd in 2014 opgezet door een paar studenten. Naast hun uitgebreide merkenlijst, vind je er ook duurzame merken zoals Kuyichi, MYOMY, Nudie Jeans en TOMS.

Vestiaire Collective

Naast second hand designer items verkoopt het Franse online platform Vestiaire Collective ook een aantal duurzame merken. Zodra je het kledingstuk hebt gekocht, wordt het door Vestiaire Collective gecontroleerd op echtheid. Daarna wordt het artikel naar jou doorgestuurd.

Laatst sprak ik een vrouw die zei: ‘De wereld gaat wel door, want die leeft al miljoenen jaren.’ Afgezien van de vraag of deze vrouw gelijk heeft, vond ik het een mooie gedachte. Die wereld overleeft het wel. Ze wordt al bozer en zoekt naar balans als je kijkt naar haar orkanen. Maar onszelf, en vooral onze ‘family tree’, moeten we wel redden. Dat kan alleen als we nu met z’n allen beginnen. Als iedereen verantwoordelijkheid neemt.

Weten hoe Nina Pierson en Nicole Huisman hun impact op de planeet verkleinen? Aflevering 5 van Bedrock’s documentaireserie Mini my life gaat over spullen en de wereld:

Jelle Derckx is naast minimalist ook acteur en blogger. Hij publiceert artikelen en video’s over persoonlijke groei, minimalisme en duurzaamheid op zijn blog GROWTHINKERS. GROWTHINKERS wil jou inspireren om bewust te denken en te groeien om te komen tot een verandering, voor jezelf en voor de wereld.

Meer Bedrock

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom spullen kopen vervuilend is (en wat jij daaraan kunt doen)
Sluiten