Kim van den Oord
Kim van den Oord Betere wereld 10 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Met deze 5 tips word je een klimaatvriendelijke sporter

Op Bedrock schrijven we maar al te graag over een bewuste en gezonde levensstijl. Bijna dagelijks komen er artikelen online over hoe we onszelf en de wereld een beetje mooier kunnen maken. Bewustwording rondom klimaatverandering en de voordelen van sporten voor zowel body en mind, deze onderwerpen zullen je vast bekend voorkomen. Maar wist je al dat deze 2 onderwerpen ook heel goed samen gaan?

Goed zorgen voor jezelf en voor de wereld om je heen, dat klinkt ons als muziek in de oren. Maar hoe dan? Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een bijdrage wil leveren aan het klimaat, maar heb je al eens gehoord van klimaatvriendelijk sporten?

Bewustwording

Ja, je leest het goed, klimaatvriendelijk sporten. Sporten (en het uitvoeren van deze sporten) waarbij we rekening houden met onze impact op het klimaat.

Dat is nodig, want we worden ons steeds bewuster van de negatieve gevolgen van klimaatverandering, al helemaal in onze huidige tijdgeest.

Nu we nog steeds veel binnen moeten blijven, hebben we meer tijd om na te denken en bewustere keuzes te maken rondom onze eigen invloed op de wereld om ons heen.

We schreven over mooie dingen die gebeuren ten tijde van de quarantaine. Door deze crisis zijn nóg meer mensen zich bewust geworden van het klimaat en denken we massaal na over hoe we een positieve bijdrage kunnen leveren.

Dat kan op hele concrete manieren door bijvoorbeeld wat vaker de auto te laten staan of door minder vlees te eten, maar ook door tijdens het sporten bewust bezig te zijn met het klimaat.

De impact van klimaatverandering: Dit is het gevolg van klimaatverandering op het uitsterven van dieren en planten

Onderzoek

Vorig jaar is BeFrank gestart met een onderzoek naar sporten op een klimaatvriendelijke manier. Deze online pensioenuitvoerder ondervroeg een groep Nederlanders en hieruit bleek dat – gelukkig – het overgrote deel ook tijdens het sporten graag rekening houdt met het klimaat.

Volgens het onderzoek was één op de vijf ondervraagden al bewust bezig met klimaatvriendelijk sporten. De rest van de ondervraagden gaf aan hier nog niet bewust mee bezig te zijn, maar hier wel graag rekening mee te willen houden.

Maar liefst 96% van de ondervraagde tieners en twintigers gaf aan bereid te zijn om tijdens het sporten rekening te houden met en bewuster na te denken over de eigen impact op het klimaat.

5 tips om een klimaatvriendelijke sporter te worden

Dit soort percentages zien we graag. En om je een handje op weg te helpen hoe je een klimaatvriendelijke sporter kan worden delen wij hieronder een aantal tips:

  1. Korter douchen. Douchen na het sporten? Dat kan, maar niet te lang. Stel desnoods een timer in om korter te douchen en bespaar hiermee water!
  2. Drink uit een herbruikbare fles. Hydrateren is belangrijk, zeker tijdens het sporten. Als je investeert in een herbruikbare waterfles hoef je geen wegwerpplastic meer te gebruiken.
  3. Neem de fiets of ga wandelend naar de sportschool. Door de auto te laten staan verminderen we onze CO2 uitstoot. Is de sportschool net iets te ver weg? Spreek dan af om te carpoolen met iemand.
  4. Ruim je achtergelaten afval op. Rondje hardlopen? Combineer dit dan met plogging: goed voor je lichaam en voor het milieu.
  5. Go outside! Zwemmen in de zee in plaats van in een zwembad of wandelen in de natuur in plaats van op een loopband: buiten sporten, zonder hulpmiddelen geldt in veel gevallen als de beste keuze voor het klimaat doordat er geen grote energievreters aan te pas komen.

Sta jij bij jouw volgende sportsessie ook even bewust stil bij het klimaat?

Nog meer doen tegen klimaatverandering?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Met deze 5 tips word je een klimaatvriendelijke sporter
Sluiten