Josephine Kay
Josephine Kay Body 12 okt 2017

Katerloze prosecco van Lidl: kan dat wel?

De afgelopen paar dagen zagen we het bericht op verschillende media voorbijkomen dat Lidl een ‘katerloze’ prosecco op de markt gaat brengen. Yes! Dacht menigeen, maar kan dat eigenlijk wel? Een paar maanden voordat het feestseizoen losbarst brengt supermarktketen Lidl het heugelijke nieuws naar buiten dat ze een katerloze prosecco hebben ontwikkeld. Nu gaan de alarmbellen natuurlijk al rinkelen, maar stiekem hoop je toch dat ze een wondermiddel hebben ontdekt waardoor dit kan.

Nu blijkt de realiteit, niet geheel verrassend, toch een beetje anders te zijn. De ‘master of wine’ van Lidl, Richard Bampfield, legt uit dat het om een biologische prosecco gaat. En de producenten van biologische wijnen gebruiken minder sulfieten tijdens het productieproces. “Als je niet goed reageert op sulfieten, zou je zomaar gedag kunnen zeggen tegen je katers met Lidl’s biologische Prosecco Sprumante.” Klinkt als een goede marketingtruc.

Want zijn het de sulfieten waar je een kater van krijgt? Mark Leyshon van de Britse instelling ‘Alcohol Concern’ vertelt aan BBC het volgende: “Het is niet wat je wil horen, maar een katerloze alcoholische drank bestaat simpelweg niet. De enige manier hoe je een kater kunt vermijden is door minder alcohol te drinken.”

Hij erkent echter wel dat biologische wijnen minder sulfieten (oftewel zwaveldioxide) bevatten. Het zou daarom kunnen dat de mensen die gevoelig zijn voor zwaveldioxide een minder heftige hoofdpijn krijgen. “Maar dat zal echt voor een minderheid gelden,” legt Leyshon uit.

Zwaveldioxide wordt natuurlijk gevormd tijdens het wijn-maken, en wordt over het algemeen als ongevaarlijk beschouwd. Je vindt het bijvoorbeeld in gedroogd fruit. Een kleine groep mensen, zoals mensen die lijden aan een heftige vorm van astma, kunnen hier gevoelig voor zijn.

Maar de conclusie is nog steeds hetzelfde (helaas). Je krijgt gewoon een kater van alcohol, in welke vorm dan ook.

Bron: BBC.

Meer lezen

Waarom ik 40 dagen geen alcohol drink.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Katerloze prosecco van Lidl: kan dat wel?
Sluiten