Josephine Kay
Josephine Kay Psychology 24 mrt 2016

Sorry, sorry, sorry. Waarom vrouwen veel vaker sorry zeggen dan mannen

Hoe vaak zeg je sorry terwijl dat helemaal niet nodig is? Ik betrap mezelf er regelmatig op. Iemand loopt op straat keihard tegen me aan en ik zeg: sorry. Om de aandacht van een ober te krijgen, zeg ik sorry. Voordat ik een vraag stel aan een collega, zeg ik sorry. Zou het aan mijn Britse roots liggen? Die schijnen bovengemiddeld vaak sorry te zeggen volgens nieuw onderzoek. Maar ik ben niet de enige die dit doet. Waar komt de gewoonte van veel vrouwen vandaan om óveral excuses voor aan te bieden? Uit onderzoek blijkt dat meer vrouwen de neiging hebben om zich te verontschuldigen dan mannen. Waar ligt dat aan?

Waarom zeggen vrouwen vaker sorry?

Een theorie volgens de Journal Psychological Science is dat vrouwen het extreem vervelend vinden om brutaal of opdringerig gevonden te worden. Daarom hebben we de neiging om ons te excuseren als we iets willen zeggen.

Amy Schumer vatte het fenomeen fantastisch samen in een sketch waar succesvolle vrouwen aan het woord komen. Op een komische wijze wordt de vrouwelijke ‘I’m sorry’ te pas en te onpas gebruikt.

Lees ook: Zo kun je mensen vergeven als ze geen sorry zeggen

Maar waarom zeggen mannen minder vaak sorry? Dit blijkt niets te maken te hebben met het feit dat mannen vinden dat ze zich niet hoeven te verontschuldigen voor hun slechte gedrag. Maar mannen denken gewoonweg minder vaak dat ze daadwerkelijk iets fout hebben gedaan. Ze zeggen wel degelijk sorry als ze ergens spijt van hebben, maar dat gevoel van spijt komt minder vaak voor.

Minder vaak sorry zeggen op deze momenten

Laten wij daarom ook stoppen met onnodig sorry zeggen. Zoals op deze 6 momenten:

Uit een lift, bus, trein of kleedkamer stappen.

Waar heb je nou spijt van? Dat je ruimte inneemt? Stap gewoon naar buiten, glimlach naar diegene die ruimte voor je maakt en loop door.

Als je ergens mee zit.

‘Sorry, maar ik moet het even kwijt.’ Zit je ergens mee? Ben je verdrietig en wil je dit graag delen met een vriendin? Verontschuldig je daar dan niet voor. Je hebt toch geen spijt van het mens zijn? Bovendien: daar zijn vriendinnen voor. En ze geven vanzelf wel aan als ze er op dat moment geen zin in hebben.

Als je pauzeert in een gesprek.

Soms ben je iets aan het vertellen en moet je even nadenken. Daar is niets mis mee.

Een vraag stellen.

Als je een vraag hebt, hoef je je daar niet voor te verontschuldigen. In plaats van: ‘Sorry Anne, maar heb je tijd om zo naar mijn presentatie te kijken?’, zeg je: ‘Anne, kun je zo naar mijn presentatie kijken?’

Niet meteen op berichten reageren.

Je hebt het druk op kantoor, daarna meteen een eetafspraak en je bent pas laat thuis. Je ziet dat een vriendin een appje heeft gestuurd, maar je bent zó moe dat je er morgen wel op reageert als je weer helder kunt nadenken.

Begin dan niet je bericht met: ‘Sorry schat, ik heb het zo druk gehad. Gaat alles goed?’ Maar reageer met: ‘Schat, ik heb het zo druk gehad. Gaat alles goed?’ Zo bereik je precies hetzelfde, maar dan zonder de excuses. Bovendien zou een ‘sorry’ in deze context ook minder gemeend zijn. Want, je hebt het gewoon druk en hebt er bewust voor gekozen om niet meteen te reageren.

Vragen naar wat je verdient.

Werk je al jaren keihard en vind je dat je een loonsverhoging hebt verdiend? Ga dan niet met een onzekere ‘het spijt me dat ik dit ga vragen’-vibe naar je baas toe. Waar heb je spijt van? Dat je heel erg goed in je werk bent?

Tot slot, voor de mannen die dit lezen…
Het is nooit te laat om sorry te zeggen:

Justin Bieber – Sorry (PURPOSE : The Movement)

‘Purpose’ Available Everywhere Now!

Meer psychologie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Sorry, sorry, sorry. Waarom vrouwen veel vaker sorry zeggen dan mannen
Sluiten