Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Sustainability 21 apr 2017

Waarom sommige mensen niet geloven in klimaatverandering

“A lot of it’s a hoax. It’s a hoax. I mean, it’s a money-making industry, okay? It’s a hoax, a lot of it,” aldus de inmiddels Amerikaanse president Trump vorig jaar over global warming. Je kunt ‘t je bijna niet indenken, maar er bestaan mensen die nog steeds niet geloven dat onze Aarde opwarmt en uitgeput raakt. Wetenschappers hebben onderzocht waar die houding vandaan kan komen. President Trump spreekt met zijn sceptische houding over klimaatverandering een grote groep conservatieven aan. Mensen die er baat bij hebben omdat ze veel geld verdienen aan werken met fossiele brandstoffen, maar ook een groep mensen die het gewoonweg niet goed begrijpt.

Ondanks dat er zoveel wetenschappelijk bewijs is, zijn er nog steeds mensen die ontkennen dat er veel verandert op de planeet. Uitspraken als: “Het sneeuwt toch? We could use some global warming…” En precies daarin zit ook de verklaring, volgens Boston University onderzoeker Robert Kaufmann.

Ervaring vs. cijfers

Voor wetenschappers en hoger opgeleiden zijn jaarrapporten met schokkende cijfers vaak genoeg bewijs om in te zien dat het klimaat wereldwijd hard verandert. Bovendien weten veel mensen dat klimaat gaat over weerpatronen over langere tijd en dus niet direct over wat je ziet als je uit het raam kijkt.

Maar voor een grote groep mensen die niet gelooft in global warming, speelt hun eigen dagelijkse ervaring een veel grotere rol in het opmaken van hun oordeel. Als ik er niks van merk, waarom zou ik het dan geloven? Zoiets.

Weather is your mood, climate is your personality

Het onderzoek van Kaufmann, dat werd gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, liet zien dat mensen die sinds 2005 vaker lage recordtemperaturen hadden ervaren ook vaker niet geloven in klimaatverandering.

Lees ook: Klimaatverandering ingewikkeld om uit te leggen? Deze video van Greta Thurnerg helpt erbij

De onderzoekers analyseerden hoe vaak extreme temperaturen voorkwamen bij verschillende lokale weerstations in de US. Ze onderzochten ook of deze dan extreem hoog of juist extreem laag waren. Uiteraard liet het overgrote deel meer extreem hoge temperaturen zien dan lage. Toen Kaufmann de resultaten in kaart bracht, had hij een aha-momentje: “Dit lijkt op de kaarten die ik gezien heb van mensen die wel of niet geloven in klimaatverandering.”

Minder hoge recordtemperaturen

Kaufmann vergeleek zijn kaart met die van Peter Howe, van de University of Utah. Die onderzocht op zijn beurt hoe 12.000 mensen in de US antwoordden op de vraag: ‘Is global warming happening?’ Conclusie?

Op de plekken waar meer lage recordtemperaturen waren dan hoge, geloofde een kleiner percentage in klimaatverandering. En: “Als mensen eenmaal iets aannemen zijn ze heel goed in het negeren van bewijs dat hun inzicht tegenspreekt,” aldus Kaufmann.

Luister ook: Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks

Kortom, er is een grote groep mensen die elke dag naar buiten kijkt en niets ziet van de opwarming van de Aarde. ‘Het is vaak koud en het sneeuwt met Kerst ook nog gewoon, dus ja.’ Hoewel politieke voorkeur en veel meer andere factoren waarschijnlijk een grotere rol spelen dan het lokale weer, hoopt Kaufmann dat klimaatwetenschappers zijn bevindingen wel meenemen in hun communicatie naar het grote publiek.

Jaarrapporten met cijfers en bewijs zijn overtuigend voor wetenschappers, maar de meeste mensen vertrouwen op hun eigen ervaring, zegt hij. Volgens Kaufmann is het van essentieel belang om de problemen rondom klimaatverandering meer tastbaar te maken.

Meer klimaatverandering

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom sommige mensen niet geloven in klimaatverandering
Sluiten