Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 27 jun 2018

In de sociale werkplaats CRE8 wordt alles digitaal gefabriceerd

De tijd dat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt alleen maar nutteloze klusjes doen in een bedompte ruimte is voorbij. Inmiddels bestaan er restaurants waar je wordt bediend door mensen met een handicap en zijn er winkels waar je door hen handgemaakte producten kunt kopen. √Čn er is CRE8, een winkel en een werkplaats in Amsterdam waar alles draait om digitaal fabriceren. Wat dat dan is, digitaal fabriceren? Nou, 3D-printen bijvoorbeeld. En lasersnijden. Daar kun je meer mee dan je denkt: in de winkel en webshop vind je bijvoorbeeld ribbelvazen die laagje voor laagje opgebouwd zijn uit bioplastic gemaakt van plantenresten (en die ook heel tof staan in je huis), sieraden die gebaseerd zijn op schilderijen van bekende Hollandse Meesters en opvallende lampen die gemaakt zijn met een lasersnijder.

CRE8 maakt vazen met 3d printen

CRE8 is meer dan een winkel

Maar naast dat je bij CRE8 terecht kunt voor innovatieve cadeaus en zelfs creatieve workshops, is het dus ook een plek waar jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt hun interesses en creativiteit kunnen ontdekken en bovendien de kans krijgen om zich te ontwikkelen Рmet natuurlijk grotere carrièrekansen als doel. Volgens het bedrijf richten we ons nu veel te veel op dagbesteding, en te weinig op daadwerkelijke persoonlijke groei. En als we bij Bedrock ergens van houden, is het natuurlijk dat laatste wel.

De jongeren kunnen deelnemen aan creative coaching (waarbij de nadruk vooral ligt op het creatieve gedeelte), workfloor coaching (dat de focus legt op verschillende werknemersvaardigheden) en lifestyle coaching (dat zich meer bezighoudt met de problemen van de jongeren). Als het traject is afgelopen en de leerdoelen zijn behaald, kunnen de jongeren nog contact blijven houden met hun lifestylecoach om zo hun veilige plek bij CRE8 te behouden en bijvoorbeeld hulp te krijgen bij het solliciteren.

Voor de Wereld van Morgen

CRE8 verbetert de wereld dus op meerdere niveaus: niet alleen krijgen de jongeren individuele hulp, maar er is ook een positief effect op de gehele maatschappij √©n er wordt gewerkt aan duurzame, innovatieve oplossingen. Het bedrijf wordt dan ook gesteund door Voor de Wereld van Morgen, de community van ASN Bank die duurzame ondernemers op weg helpt ‚Äď niet alleen met financiering, maar ook met kennis, publiciteit en een netwerk.

Op de website Voor de Wereld van Morgen vind je nog veel meer duurzame ondernemingen. Daar kun je niet alleen de leukste duurzame bedrijven en gadgets ontdekken, maar de website is er óók om je te helpen om bijvoorbeeld je eigen bedrijf op te starten. Laat je inspireren (en verander de wereld)!

In samenwerking met ASN Bank

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek pl√ļs elk weekend de best gelezen artikelen ūüĆŅ

Reageer op artikel:
In de sociale werkplaats CRE8 wordt alles digitaal gefabriceerd
Sluiten