Redactie
Redactie Society 25 feb 2019

Amber verliet haar vetbetaalde baan bij de bank en brengt nu culturen samen

Droom jij er ook van om wereldverbeteraar te worden of – iets minder ambitieus – echt betekenis toe te voegen aan de wereld en de maatschappij? Amber van den Putte is hier een goed voorbeeld van. Ze gooide het roer om en transformeerde van business woman naar wereldverbeteraar en startte haar eigen social enterprise, een onderneming waarbij niet het maken van winst maar het toevoegen van maatschappelijke waarde voorop staat.

Amber had een goede baan bij een bank, waar ze onder andere het contactloos betalen ontwikkelde. “Ik mocht leuke dingen doen voor een goed salaris,” zegt ze zelf. Maar toch bleek: geld is niet alles. “Ik dacht: stel dat mijn leven over een paar jaar ineens is afgelopen, ben ik dan tevreden?” Toen ontstond het idee voor 2 glimpse, een online reisplatform waarmee culturele uitwisseling tussen volwassenen wordt gestimuleerd of ook wel: ‘Stay with a local. Zo kunnen reizigers ervaren dat je voor een onvergetelijke ervaring geen dure of materiële zaken (zoals hotels) nodig hebt. 

Leren van elkaars culturen

Via 2 glimpse kunnen mensen elkaar leren kennen met als doel een ontmoeting af te spreken, waarbij je echt even deelneemt aan andermans leven. Zo neem je een kijkje in een andere cultuur. De eerste stap is dat je via het platform iemand vindt waarmee je een klik voelt. Vervolgens kun je contact met elkaar leggen en zodoende meer over elkaars cultuur en gebruiken leren. Voelt het goed? Dan kun je besluiten om elkaar te ontmoeten en echt een paar dagen mee te leven met de ander. Dat kan bij de ander in een ander land (als je toevallig toch die kan op gaat of je kunt er om die reden een reisje heen plannen), maar ook bij jou in Nederland natuurlijk, dan kijk je ook ineens met hele andere ogen naar je eigen stad of land.

Het enige wat ik toen nog kon bedenken was: waarom kan ik niet op zo’n uitwisseling?

Waarom zo’n grote verandering in je leven?

“Ik werd niet wakker met het idee: dat ga ik doen! Het is een combinatie van factoren geweest. Als kind al had ik interesse in innovatie en het oplossen van problemen. Ik studeerde belastingrecht en kon deze interesses mooi kwijt in de financiële sector. Daar werkte ik jarenlang en voor ik het goed en wel doorhad, sloot mijn omgeving niet meer aan op mijn wensen en ideeën.”

Wat veranderde er in jouw ogen?

“Ik geloof dat de wereld enorm is veranderd door de digitalisering, globalisering en de bankencrises. Er ontstond bij mij een natuurlijke drang om weer deel te nemen aan de wereld van nu, om wat te betekenen en niet te blijven hangen in wat je hebt geleerd in je studietijd. In mijn achterhoofd speelde al een tijd het idee voor een cultuuruitwisseling.”

Waarom het belangrijk (én geweldig) is om de wereld te verkennen

Hoe heeft dat idee zich ontwikkeld?

“Het begon allemaal toen mijn oudste dochter twee jaar geleden naar India ging voor een uitwisseling. Vlak voor haar vertrek kreeg ik een berichtje van haar gastmoeder, met de vraag of mijn dochter hardloopschoenen mee kon nemen. Zelf rende de gastmoeder iedere ochtend om half vijf hard door Mumbai, een moment waarop de stad stil en rustig is. Het enige wat ik toen nog kon bedenken was: waarom kan ik niet op zo’n uitwisseling? Er was iets in me getriggerd, en ik voelde heel sterk dat ik spijt zou krijgen als ik hier niet iets mee zou gaan doen. Het is zonde van je leven om alleen naar je verstand te luisteren. Ik volgde mijn hart.”

Er zijn mensen die niet in staat zijn om te reizen, maar die wel graag andere culturen leren kennen.

Hoe verbeter jij de wereld nu met 2 glimpse?

“Ik werd gedreven door mijn hart, en door mijn passie voor reizen en cultuur. Maar het is veel groter dan dat. In onze wereld zijn er veel mensen die intolerantie tonen naar andere culturen, en ik geloof dat we juist dichter naar elkaar toe mogen groeien en van elkaar mogen leren. Dat kan door middel van waardering krijgen voor iemands dagelijks leven.

Iedereen heeft een leven en tradities die het waard zijn om met anderen te delen. Daarnaast zorgt het platform ook voor een totaal andere mooie insteek: er zijn mensen die om welke reden dan ook niet in staat zijn om te reizen, maar die wel graag andere culturen leren kennen. Zij kunnen ook optreden als gastheer of dame, waardoor ze iemand anders naar zich toe laten komen.”

Hoe is het om een social enterprise op te zetten?

“Alles wat je aandacht en liefde geeft, groeit. Het gaat absoluut niet zonder slag of stoot. Een social enterprise is opgericht vanuit een ideaal. Tijdens zware momenten moet ik me echt aan mijn ideaal vasthouden, om te weten waar ik het voor doe. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om mijn eigen tijd in te delen.”

Hoe zie jij de toekomst voor je?

Ik ben een 2 glimpse gestart vanuit passie en het verlangen om mensen te verbinden en individuen een mooie ervaring te bieden, maar het heeft zich gaandeweg ontwikkeld tot iets groters. Het platform is nog geen jaar live, maar wordt goed opgepikt. Ik ben bijvoorbeeld genomineerd voor de VIVA400 awards in de categorie ‘Wereldverbeteraars’. Om nu te zeggen dat ik de wereld verbeter, vind ik echt nog te groot, maar als ik er met 2 glimpse aan bijdraag dat er over een paar jaar een zichtbaar positiever wereldbeeld heerst, dan is mijn droom wel uitgekomen.”

Meer van Bedrock Travel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Amber verliet haar vetbetaalde baan bij de bank en brengt nu culturen samen
Sluiten