Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Nieuws 24 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Snapchat heeft een nieuwe functie voor je mentale gezondheid

We hebben allemaal weleens het bestaan van social media vervloekt, bijvoorbeeld omdat het kan leiden tot onzekerheid of omdat het toch eigenlijk wel héél veel tijd kost. Toch zijn deze online platforms niet alleen maar slecht en kunnen ze juist ook op een nuttige manier ingezet worden. Dit dachten ze ook bij Snapchat en daarom lanceerde de app een nieuwe functie om de geestelijke gezondheid van jonge mensen te bevorderen. 

De nieuwe functie heet Here For You en was een jaar geleden al beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk. Vanaf deze maand kunnen is de functie ook toegankelijk voor Nederlandse gebruikers.

Crisismeldingen met 60 procent gestegen

De Nederlandse GGZ schrijft dat sinds de coronacrisis het aantal crisismeldingen bij jeugd GGZ-instellingen tot 60 procent gestegen is. Hierbij gaat om jongeren met ernstige depressies, suïcidale klachten of eetstoornissen. Dit stijgende aantal heeft het gevolg dat wachtrijen bij de jeugd GGZ langer worden, terwijl deze groep juist acute zorg nodig heeft.

Te weinig jongeren praten over psychische klachten

Kinder- en jeugdpsychiater en bestuurder bij de Nederlandse GGZ Mariëlle Ploumen vertelt aan Trouw dat de veerkracht van jongeren afbrokkelt. Zo zorgt de pandemie voor extra stress en spanningen binnen gezinnen en hakt de vermindering aan sociale contacten er hard in.

Here For You

Ook bij de app Snapchat merkten ze dat de geestelijke gezondheid van jongeren door corona achteruit holt. In samenwerking met de organisatie MIND Young ontwikkelden zij daarom de nieuwe Snapchatfunctie Here For You. Door in de app te zoeken naar onderwerpen als ‘stress’, ‘anorexia’ of ‘piekeren‘ komen gebruikers uit bij verschillende video’s van MIND Young.

In deze video’s beschrijft een jong persoon de psychische problemen, gevolgd door tips om deze signalen bij jezelf of anderen te herkennen. Ook verwijzen de video’s door naar de website van MIND waar meer informatie staat over waar je terecht kan voor hulp.

Social media inzetten

Tuurlijk zal Snapchat niet alle mentale problemen van jongeren oplossen, maar toch kan de app een belangrijke rol spelen. In Nederland bereikt Snapchat namelijk meer dan 90 procent van de 13-24 jarigen. Voor de groep van 18-34 jarigen is dit 70 procent. Het is dus dé plek om jongeren ook echt te bereiken.

Here For You is daarom een goed en belangrijk initiatief en kan hopelijk andere platforms als Instagram en Facebook inspireren.

Zo worden social media niet alleen als schadelijk gezien, maar ook ingezet om de problemen van nu te bestrijden. Een goed voorbeeld hiervan zijn meerdere apps die mensen leren te mediteren.

The Social Dilemma op Netflix brengt de waarheid achter social media aan het licht

In deze tijden van social distancing zijn social media een belangrijke manier om toch met elkaar in contact te blijven. Neem het jezelf dus ook niet kwalijk als je wat langer op die telefoon bezig bent. Nog een beter alternatief: een rondje wandelen met een vriend(in).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️