Smak, slik, slurp. Hoe eet- en drinkgeluiden mensen ziek van woede maken

Lisanne de Vaan 9 jan 2018 Mind

Kun je er slecht tegen als iemand naast je een appel eet? En irriteert het gesmak van anderen je regelmatig? Het kan nog veel erger. Mensen die aan misofonie lijden kunnen bij specifieke geluiden heftige gevoelens ervaren, zoals woede, haat of walging. In de documentaire 'Quiet please…' verkent filmmaker Jeffrew Scott Gould de emotionele en psychologische gevolgen van deze neurologische aandoening.

Tuurlijk, we hebben allemaal wel een bepaald geluid dat we irritant vinden, zoals de trein die tot stilstand komt, een brandalarm dat afgaat of het geluid van krijt op een schoolbord. Niet fijn, wel draagbaar.

Misofonie is anders. Letterlijk betekent misofonie ‘haat van geluid’. En dan gaat het vooral om geluiden die door mensen geproduceerd worden, zoals mond- en keelgeluiden. Denk aan smakken, slikken, slurpen, kauwen en je neus ophalen. Bij mensen die aan misofonie lijden kan er een hyperfocus (overconcentratie) voor deze geluiden ontstaan, waardoor ze boven alles uit te horen zijn. Het wordt zelfs omschreven als ‘pijnlijk’.

Psst.. Quiet Please

Om ervoor te zorgen dat misofonie serieus genomen wordt, maakte filmmaker Jeffrew Scott Gould afgelopen jaar de documentaire ‘Quiet please…’ Gold was slechts 7 jaar oud toen hij een van zijn eerste geluidstriggers ontdekte. Hij had een toets op school en het kind achter hem zat continu te snotteren, waardoor hij zich niet meer kon concentreren. Sinds die tijd zijn er een aantal ondraaglijke geluiden toegevoegd aan de lijst, zoals kauwen en kraken, en het flappende geluid van teenslippers.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Volgens Gould komen veel mensen die lijden aan misofonie in een isolatie terecht en hebben zij last van angstgevoelens. In de documentaire laat hij verschillende mensen aan het woord, die – vaak emotioneel aangedaan – vertellen over de invloeden die de aandoening op hun leven heeft.

Tot op heden zijn er nog maar weinig (wetenschappelijke) oplossingen voor mensen die aan misofonie lijden. Wat Gould met de documentaire hoopt te bereiken, is dat mensen stilstaan en bewust worden van het bestaan van deze ziekte, en het niet langer zien als een vervelende karaktertrek.

De documentaire is binnenkort te zien via vimeo. Bekijk hier alvast de trailer.

Meer lezen?

We lachen heel wat af, maar niet omdat we iets grappig vinden.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Smak, slik, slurp. Hoe eet- en drinkgeluiden mensen ziek van woede maken
Sluiten