Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 24 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Duurzame mode scoren wordt nog makkelijker met het online handboek van Let’s Talk Slow

Wil jij je garderobe verduurzamen maar weet je niet goed hoe? Stephanie van den Sigtenhorst, oprichter van de online fair fashion guide Let’s Talk Slow, bundelde haar beste adviezen in haar splinternieuwe e-book (hoe duurzaam?!) ‘Slow It Down’. Deze online handleiding bewijst dat een duurzame én mooie kledingkast hartstikke makkelijk is.

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: de fashion-industrie is de op één na vervuilendste industrie ter wereld. Alle reden dus om kritisch te reflecteren over onze koopgewoontes met betrekking tot kleding. We hadden het eerder al over manieren om een perfecte (duurzame) garderobe samen te stellen en tipten je om een kledingruil te organiseren. Natuurlijk is daarmee lang niet alles gezegd, en daarom worden we erg gelukkig van dit nieuwe e-book.

Meet the author: ervaringsdeskundige Stephanie

Het brein achter dit e-book is Stephanie van den Sigtenhorst. Je kent haar misschien van haar platform Let’s Talk Slow, waarin ze inspiratie deelt voor een bewuste en duurzame keuzes in de mode-industrie. Met een opleiding aan het Amsterdam Fashion Institute weet Stephanie als geen ander hoe de modewereld in elkaar zit.

“De mode-industrie is één van de meest vervuilende en vrouw-onterende industrieën en dit moet veranderen. Duurzame mode is nog nooit zo belangrijk geweest als nu”, licht Stephanie toe. Het is dan ook haar missie om mensen te inspireren en te informeren over duurzame keuzes op het gebied van mode. De stap naar het uitschrijven van een online handboek werd op die manier een logische sprong.

Dit vind je misschien ook interessant: Welke kledingmaterialen zijn nou eigenlijk duurzaam? (en welke niet)

Praktische tips naar een duurzame garderobe

‘Slow It Down’ is een mooie, toegankelijke en duidelijk gids. Stephanie leidt het onderwerp in door in hapklare taal belangrijke terminologie uit te leggen. Stephanie houdt zich trouwens niet in om enkele schokkende feiten op tafel te leggen. Maar de kern van de guide zit ’m in de talloze tips die ze meegeeft bij het kopen van duurzame en eerlijke kledingstukken.

Ken je het verschil tussen verschillende stoffen niet echt? Weet je niet wat al die certificaten betekenen? Wil je je kleding zo lang mogelijk mooi houden? Het zijn dit soort vragen die in ‘Slow It Down’ uitvoerig beantwoord worden.

Een tipje van de sluier

Wij mochten alvast een tipje van de sluier oplichten met een paar tips uit het e-book. Erg leuk vonden wij de 10×10 challenge. Dit is voor iedereen die zich niet kan vinden in een minimalistische kledingkast maar tóch duurzaam wil leven. De challenge spoort aan om gedurende 10 dagen slechts 10 items (zonder accessoires) aan te trekken. Op deze manier leer je out of the box denken en word je verplicht om nieuwe kledingcombinaties te maken. Dat kan een eye-opener zijn om in te zien dat je heus niet altijd iets nieuws moet kopen om een nieuwe outfit te creëren. Wij zijn fan!

En oh ja: wil je je wollen kleding zo lang mogelijk in goede staat bewaren? Probeer de wollen items dan zo weinig mogelijk te wassen. Een alternatief voor een wasbeurt is om de items op te hangen in je badkamer terwijl je een douche neemt. De stoom van de douche zal de wol meteen verfrissen. Dat scheelt een hoop water en energie!

We kunnen je verklappen: er staan nog héél wat andere praktische tips in, en we zijn er zeker van dat je die nog niet allemaal kende!

Het Ebook Slow It Down is vanaf nu verkrijgbaar Let’s Talk Slow.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Duurzame mode scoren wordt nog makkelijker met het online handboek van Let’s Talk Slow
Sluiten