Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 31 mei 2018

In de eerste ‘slow food village’ in China gaat iedereen duurzaam voedsel eten

In onze westerse maatschappij is eten iets geworden waar we eigenlijk nog maar weinig bij stilstaan: ‘s ochtends prop je even een boterham naar binnen op de fiets, ‘s avonds eet je gedachteloos voor de tv. En dat terwijl eten juist heel belangrijk is – voor onszelf én voor de planeet.

Slow food village

Daarom ontwierp architect Stefano Boeri – bekend van de ‘jungle flat‘ die ook in Utrecht komt te staan – de eerste slow food village in China, genaamd Slow Food Freespace. Daar zullen de principes van de Slow Food Movement worden gevolgd, de  beweging die zich afzet tegen de industriële productie van voedsel en in plaats daarvan vasthoudt aan lokale voedselsoorten én bereidingswijzen.

Foto van de slow food village in China

Dat klinkt misschien alsof het een soort zen-gemeenschap zonder technologie wordt, maar volgens Boeri is juist (technologische) vooruitgang iets wat kan helpen om de tradities in stand te houden. In de slow food village komen dan ook drie gebouwen centraal te staan: een school, bibliotheek en een museum. Die zullen dienen om kennis over landbouw, koken en eten te verspreiden, en aandacht te blijven besteden aan de lokale cultuur.

Foto van de slow food village in China
Dit vind je vast ook interessant: Zo voorkom je voedselverspilling: restjesdag vandaag?

 

Verbeterde levensstandaarden

Vorige week is het project gepresenteerd in Venetië. De eerste slow food village ligt in Sinchuan, een provincie in het zuidwesten van China, maar er zijn ook plannen voor andere ‘villages’ met dezelfde opbouw.

De gemeenschappen hebben als doel om het welzijn van boeren te verbeteren – vaak hebben die geen bibliotheek in de buurt, en al zeker geen museum. De architect wil de mogelijkheid bieden tot vooruitgang op meerdere vlakken. Daarnaast is het een poging om de massamigratie naar de steden in China te verminderen.

Dus, wie gaat er mee?

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van meer inspirerende verhalen? Meld je dan aan voor de Bedrock-nieuwsbrief!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
In de eerste ‘slow food village’ in China gaat iedereen duurzaam voedsel eten
Sluiten