Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Betere wereld 1 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Zet je in voor het milieu en doe mee met de Slow Fashion Summer

Deze challenge is helemaal Bedrock-approved: van 21 juni tot 21 september met 2500 géén nieuwe kleding kopen om zo het milieu een handje te helpen. Het is de nieuwe actie van CollAction genaamd Slow Fashion Summer, waarmee we met z’n allen de fast fashion industrie tegen gaan en zo onder andere miljoenen liters water kunnen besparen. Een initiatief waar we maar al te graag aandacht aan besteden. Met de term fast fashion wordt aangegeven dat de tijd tussen het dragen op de catwalk en het dragen op de straat heel kort is. Op die manier worden er steeds meer nieuwe kledingstukken geproduceerd, wat zo snel mogelijk moet om het kledingstuk ‘in de mode’ te houden. Maar wat veel mensen niet weten, is dat fast fashion één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is.

Dit kost een t-shirt echt

Fast fashion produceert namelijk meer broeikasgassen dan de luchtvaartindustrie en de internationale scheepvaart bij elkaar opgeteld. Daarnaast kost het gemiddeld 2700 liter (!) water om één t-shirt in deze industrie te laten maken. Twee schrikbarende feiten waar nog te weinig aandacht aan besteed wordt.

Daarom organiseert CollAction, het eerste crowdacting-platform ter wereld, de Slow Fashion Summer. CollAction wil met minimaal 2500 mensen zich in gaan zetten door de hele zomer geen nieuwe kledingstukken te kopen. Met zijn allen besparen ze dan meer dan 90 miljoen liter water en komt er 360.000 kilo CO2 minder in de lucht.

Dit vind je ook interessant: De ultieme tip van een modejournalist voor een duurzame garderobe

Geef je op!

Het is nog niet honderd procent zeker dat de actie doorgaat, want: de actie gaat namelijk pas door als 2500 mensen zich hebben aangemeld. Daarom heeft CollAction jouw hulp nodig! Je kunt je heel gemakkelijk aanmelden via CollAction.org.

Doe je ook mee? Laat het op Twitter of Facebook weten met #ikhebergenoegvan en schrijf je in om mee te doen.

Mag ik dan helemaal geen kleding kopen?

Natuurlijk wel, maar dan lekker in de tweedehands winkel. Er is genoeg te vinden in een thrift shop, en het is een veel milieuvriendelijkere optie. Wij delen onze tips in dit artikel: zo draag je nieuwe kleding zónder die te kopen. Op die manier zorg je voor een duurzamere levensstijl, en draag je jouw steentje bij om het klimaat te redden.

Wil je op de hoogte blijven van meer inspirerende acties en verhalen? Meld je dan aan voor de Bedrock-nieuwsbrief!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zet je in voor het milieu en doe mee met de Slow Fashion Summer
Sluiten