Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 14 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Doe mee aan de Slow Fashion Summer: 3 maanden (enkel) duurzaam winkelen

Het is alweer de derde keer dat Bedrock meedoet aan de Slow Fashion Summer. Waar de challenge normaal gesproken draait om één zomer lang géén kleding te kopen, worden we nu massaal uitgedaagd om 3 maanden lang enkel duurzame kleding te kopen door initiator CollAtion

‘Huh, maar nieuwe kleding kopen is toch helemaal niet duurzaam?’, denk je misschien. Well… dat zit wat genuanceerder.

Slow Fashion Summer tijdens Covid-19

De mode-industrie is er eentje met een grote (helaas negatieve) impact op het milieu. Het is verantwoordelijk voor gigantisch veel waterverbruik (zo’n 32 miljoen Olympische zwembaden vol per jaar) en CO-2-uitstoot (8 procent van de totale CO2-uitstoot wereldwijd) en die cijfers blijven alleen maar groeien.

De Slow Fashion Summer is daarom een initiatief van CollAction om een hele zomer lang – van 21 juni t/m 21 september – géén nieuwe kleren te kopen. Puur om je bewust te worden van je eigen koopgedrag (want hebben we al die nieuwe festival-outfits elk weekend écht nodig?) en natuurlijk om de totale impact op het milieu op die manier te verlagen. Althans, zo ging dat de afgelopen jaren. Dit keer is dat anders.

Luister ook: Een serieus én hoopvol gesprek over klimaatverandering met Jelmer Mommers in Bedrock Talks

Door de gevolgen van het coronavirus hebben veel duurzame ondernemers het zwaar te verduren, en dat terwijl zij zich juist inzetten voor een groenere wereld en industrie. In plaats van een zomer lang géén nieuwe fashion items aan te schaffen, worden we daarom nu aangespoord om enkel items van duurzame merken te kopen.

Natuurlijk word je ook nog steeds aangespoord om kleding te repareren in plaats van weg te gooien en tweedehands te kopen. Doe jij mee?

Duurzame mode is de toekomst

Nu wordt minder kleding kopen in de zomer sowieso een makkelijkere opgave zou je zeggen, er zijn immers geen festivals of evenementen waar je er goed voor de dag hoeft te komen. Toch valt dat helaas vies tegen, het aantal online aankopen schijnt namelijk exponentieel te stijgen, schrijft RTL Nieuws.

Het is natuurlijk ook verleidelijk om het internet rond te neuzen naar van alles en nog wat júist omdat je minder de deur uitgaat. Daag jezelf en misschien je omgeving daarom uit om mee te doen aan de Slow Fashion Summer!

Ook lezen: Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu

Op die manier kan je toch nog nieuwe kleding kopen (want stiekem blijft dat toch best leuk in de zomer) én duurzame ondernemers steunen zodat zij straks niet ten ondergaan aan de crisis. Daarnaast loop je er straks helemaal guilt free bij in jouw toffe sustainable outfit! Hopelijk maakt dat het straks ook makkelijker om vaker bij eerlijk modemerken te kopen in plaats van bij fast fashion-ketens.

Sustainable Fashion Gift Card

Er zijn trouwens ook andere manieren waarom je duurzame mode-merken kunt supporten, bijvoorbeeld door het kopen van de Sustainable Fashion Gift Card!

Schrijf je via deze link in om mee te doen aan de Slow Fashion Summer, samen met 25.000 andere duurzame pioneers!

Duurzame merken

Oké, je staat open om de komende tijd enkel duurzaam te shoppen. Maar waar vind je die merken? In de Kalverstraat kom je ze niet tegen. Daarom verzamelen wij regelmatig de tofste duurzame modemerken en duurzame webshops zodat je makkelijk duurzaam kan winkelen.

Dit zijn er een aantal:

Good luck!

Meer over sustainable fashion?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Doe mee aan de Slow Fashion Summer: 3 maanden (enkel) duurzaam winkelen
Sluiten