Joanne Wienen
Joanne Wienen Psyche 28 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Hoe je tóch in een sleur terechtkwam (en waarom dat niet erg is)

Je had ambitieuze plannen voor een groots en meeslepend leven. En toch sta je nu elke ochtend vroeg op, sta je in dezelfde file, eet je dagelijks om half zeven je avondmaaltje en lig je om half twaalf weer te snurken. Herkenbaar? Veertig procent van onze doordeweekse dagen zien er hetzelfde uit. Maar geen paniek, daar worden we juist gelukkig van. Maar weinig mensen dagdromen over een toekomst vol rust, reinheid en regelmaat. En als ze dat wél doen, zullen ze het vast niet heel snel op tafel gooien. Een voorspelbaar stabiel leven zonder spanning scoort nou eenmaal niet zo hoog op de scale of cool.

Een groots en meeslepend leven willen, dát is pas interessant. Geen stabiliteit, maar chaos. Geen sleur, maar adrenaline. Alleen dan heb je het idee dat je deel uitmaakt van iets groters dan de dagelijkse beslommeringen. Zeker wanneer je jong bent, kun je stiekem een beetje neerkijken op de routinematige burgerlijkheid van oudere generaties. Dat gaat jou mooi niet gebeuren, denk je. Want wie wil er in godsnaam nou altijd hetzelfde?

Uiteindelijk iedereen, zegt de Vlaamse socioloog Theun Pieter van Tienoven. Hij pleit in zijn onderzoek voor een herwaardering van de dagelijkse sleur. Van Tienoven liet 2700 belgen tussen de 18 en 65 jaar een dagboek bijhouden waarin ze nauwkeurig noteerden wanneer ze welke activiteit deden. Wat blijkt? De dagen in een werkweek zien er voor veertig procent hetzelfde uit. En ook als het op ons eetpatroon aankomt houden we schijnbaar van regelmaat. Zo ontbijt 48 procent van de mensen altijd op exact hetzelfde moment en geldt dat voor het avondeten voor 52 procent van de mensen.

De weekdagen van singles en studenten zijn het minst gevoelig voor sleur. Bij de eerste groep lijken de dagen slechts voor 25 procent op elkaar. Voor studenten is dat zelfs maar 11 procent. Misschien ook de reden waarom die droom over een onvoorspelbaar leven bij die groep het grootst is. Zij kunnen zich minder goed voorstellen dat routine ooit wenselijk wordt. Hoe meer verantwoordelijkheden en verplichtingen, hoe belangrijker routine wordt. Fulltime werkende mannen met kinderen scoren dan ook het hoogst op de sleurladder. Maar liefst 65% van hun activiteiten is hetzelfde op weekdagen.

“Routine is bijna synoniem geworden met saai,” zegt Van Tienhoven in de Vlaamse krant De Standaard. Zo vertellen we onze vrienden op vrijdagavond in de kroeg niet over het ontbijt dat we hebben gegeten, de file waar we deze week in hebben gestaan of wat we gisterenavond hebben gegeten, maar wel over de speciale dingen die we hebben meegemaakt. Een vakantie of een gekke ontmoeting bijvoorbeeld. Van Tienhoven: “Door de focus op het speciale, bestempelen we routine als iets negatiefs. Maar dat plaatst ons voor een paradox: we willen zo min mogelijk routine, terwijl we niet zonder kunnen.”

Juist de dagelijkse routines maken ons druk-druk-drukke bestaan namelijk dragelijk. Met een veeleisende baan is een beetje structuur al fijn. In gezinnen met kinderen en twee fulltime werkende ouders is het ronduit noodzakelijk. “Stel je voor dat je elke dag een nieuwe oplossing moet zoeken om je kinderen naar school te brengen. Gebrek aan structuur veroorzaakt stress.”

Sleur vermindert stress. En zonder stress voelen we ons gelukkiger. Maar routine betekent heus niet dat je een saai en voorspelbaar leven moet leiden. Een beetje sleur versterkt juist de spanning in je leven. “Door die routine tijdens de werkweek creëren we tijd om ’s avonds of in het weekend iets speciaals te doen,” zegt Van Tienoven. “Als bijvoorbeeld je huishouden doordeweeks strak geregeld is, zit je niet met een puinhoop in het weekend.”

Daar zit wat in. Mensen die krampachtig elke routine en sleur in hun leven proberen te vermijden, leiden geen saai leven. Maar ‘niet saai’ kan ook vermoeiend en onrustig zijn. Kortom: alléén maar chaos is ook niet wenselijk. Toch maar een beetje sleur omarmen dus, doordeweeks. Dat groots en meeslepende leven komt van het weekend wel weer.

Meer lezen?

Waarom je meer moet rusten om beter te werken.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Hoe je tóch in een sleur terechtkwam (en waarom dat niet erg is)
Sluiten