Het is weer bijna Sinterklaas: vegan recepten voor tijdens pakjesavond

Op 5 december wil je natuurlijk een extra lekker gerecht tijdens het avondeten. En waarom niet een heerlijk én milieuvriendelijk diner voorschotelen? Deze vegan recepten zijn om je vingers bij af te likken.

Het maken van vegan recepten is makkelijker dan je denkt: boter kan je vervangen door kokosolie en als er melk in moet, kan je het vervangen door een plantaardige versie. Zo maak je toch nog de lekkerste en dier- en milieuvriendelijke gerechten.

vegan recepten pakjesavond

Preisoep met venkel, appel en walnoten

Als je niet een te ingewikkeld gerecht wilt maken, kan je het beste kiezen voor een soepje. Om het dan toch wat spannender te maken dan een simpel tomatensoepje, is deze preisoep met venkel, appel en walnoten een goede optie. De romige structuur krijgt deze preisoep van de walnoten, die gewoon mee worden gepureerd.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

  • 3 preien
  • 1 venkelknol (bewaar de toppen)
  • 1 appel
  • 4 takjes tijm
  • 60 gram walnoten
  • 2 theelepels kurkuma
  • 950 ml groentebouillon
  • 2 eetlepels olie
  • Zout & peper

Voor de garnering

  • Ahornsiroop
  • Venkeltoppen (zie hierboven)
  • Extra walnoten
  • Zwarte peper

De volledige bereidingswijze > Vega Vrijdag: preisoep met venkel, appel en walnoten

vegan recepten pakjesavond

Vegan pastei met zoete aardappel en paddenstoelen

Traditioneel is dit een Brits gerecht gemaakt van gehakt en groenten getopt met aardappelpuree in een ovenschaal. De vegan versie is net even wat anders: de ovenschotel is gevuld met een mix van paddenstoelen en linzen, gestoofd in rode wijn en groentebouillon. De topping is een puree van zoete aardappels. Dat wordt smullen tijdens pakjesavond!

Ingrediënten voor 4 – 6 personen

Voor de topping

  • 600 gram kruimige aardappels
  • 600 gram zoete aardappels
  • Scheutje amandelmelk
  • 2 sneetjes oud brood (vegan)
  • 1 teen knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • Olijfolie

Voor de vulling van de pastei

  • 200 gram gemengde paddenstoelen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • Bosje verse tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 3 eetlepels droge rode wijn (vegan)
  • 750 ml groentebouillon
  • 200 gram bruine linzen (uitlekgewicht)
  • 15 gram maizena
  • Olijfolie
  • Zout & peper

Bekijk de Vega Vrijdag: vegetarische pastei met zoete aardappel en paddenstoelen voor de volledige bereiding.

Zo maak je Sinterklaas surprises (bijna) helemaal zero waste 

vegan recepten pakjesavond

Vegan paté van gepofte knolselderij

Wil je wat meer uitpakken tijdens het diner van pakjesavond? Maak dan deze paté van gepofte knolselderij. Zó lekker, dat zelfs de doorgewinterde carnivoor hier zielsgelukkig van wordt. Hij moet wel lang in de oven, zo’n 1 tot 1,5 uur. Dus een zekere voorbereiding is wel vereist, zodat er nog genoeg tijd overblijft voor het uitpakken van de pakjes.

Voor een flinke rol vegan paté:

  • 1 medium knolselderij
  • 1 laurierblaadje
  • 350 gram witte bonen
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 eetlepel kokoslie
  • De geraspte schil van 1 citroen
  • Flinke snuf zwarte peper
  • Flinke snuf verse nootmuskaat
  • Flinke snuf zout

Voor de kruidenkorst:

  • Verse tijm
  • Verse rozemarijn
  • Verse oregano
  • 1 theelepel gedroogde chili
  • Zoutvlokken
  • Zwarte peper

Bekijk de Vega Vrijdag: Vegetarische paté van gepofte knolselderij voor de volledige bereiding.

vegan recepten pakjesavond

Geroosterde bloemkool met bonenpuree

Het lijkt niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar het zal je echt verrassen. Vooral de zoet-zure topping van de olijven en rozijnen met de peterselie is een goede combinatie. Succes gegarandeerd.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1/2 bloemkool
  • 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel chilivlokken
  • Klein bosje verse peterselie
  • 25 gram rozijnen
  • 30 gram amandelen
  • 50 gram groene olijven
  • 400 gram Cannellini bonen
  • Zout en zwarte peper
  • Olijfolie

Bekijk het volledige recept op ons zusje Culy.

vegan recepten pakjesavond

Vegan chili blanco met popcorn

Nog zo’n interessante combinatie en is het zeker waard om een keer uit te proberen. Bijvoorbeeld tijdens pakjesavond. Deze chili blanco lijkt wat op z’n broer de chili con carne, maar dan iets lichter. Doe er in plaats van tortillachips een beetje zoute popcorn bij voor een lekker bite.

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 groene paprika, in kleine blokjes
  • 1 jalapeno, fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder + extra
  • 30 gram bloem
  • 800 ml groentebouillon
  • 3 grote blikken witte bonen van ongeveer 400 gram (bijv. een mix van cannelinibonen, limabonen en gewone witte bonen)
  • 1 eetlepel gehakte jalapenos uit een pot
  • 300 gram maïskorrels
  • 400 ml sojamelk
  • 2 limoenen
  • Koriander, ter garnering
  • 2 handjes zoute popcorn
  • Hot sauce (optioneel)
  • Zout & peper
  • Olijfolie

Bekijk voor de volledige bereiding de Vega Vrijdag: Vegetarische chili blanco met popcorn.

Meer toffe vega(n) recepten?

Reageer op artikel:
Het is weer bijna Sinterklaas: vegan recepten voor tijdens pakjesavond
Sluiten