Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Betere wereld 23 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je Sinterklaas surprises (bijna) helemaal zero waste 

Sinterklaas is in het land en dat betekent dat de grote dag er bijna aan komt. Ja, we hebben het over 5 december. De dag waarop de grote jutezak vol met cadeautjes tevoorschijn komt. Of de surprises natuurlijk. Maar hoe maak je een surprise zero waste?

Het is zonde om de surprise bij het oud vuil te zetten nadat het cadeautje eruit gevist is. Want net als het cadeautje, is het wel zo duurzaam (en stiekem ook heel leuk) als de surprise ook zero waste is. Maar dat kan lastig zijn… Daarom wat ideeën om jouw surprise zoveel mogelijk afvalvrij te maken.

Geen plastic, ga voor karton

Vermijd plastic en ga voor karton, dat is immers makkelijkers recyclebaar en is minder schadelijk voor het milieu. Kijk bijvoorbeeld bij een supermarkt of er kleine doosjes (of juist een grote bananendoos) liggen en laat je creativiteit erop los.

Kijk wat je in huis hebt

Kijk of er dingen zijn die je dagelijks gebruikt waar je iets kan maken. Verzamel bijvoorbeeld wc rolletjes en maak daar iets van (check deze tip), zoals een dier, een race auto of een pennenbak. Ook meteen leuk om in de kamer te zetten na afloop. Of misschien heb je nog wel een voorraadpot waar je iets mee kan.

Dit vind je misschien ook interessant: Hier vind je duurzame cadeaus voor Sinterklaas en Kerst

Gebruik restjes stof

Heb je bij je surprise gekleurd papier nodig? Overweeg dan om restjes stof te gebruiken. Vaak heb je nog wel iets in huis liggen, misschien van een gordijn dat ooit te lang was of oude t-shirts.

Een eetbare surprise

Iedereen houdt van eten. Een eetbare surprise is dus altijd goed. Bijvoorbeeld: leg het cadeautje op de bodem van een (kartonnen!) bak met popcorn. Zo geef je eigenlijk 2 cadeautjes in een: iets lekkers te eten en een cadeautje. Dat kan alleen maar goed gaan.

Dubbele cadeautjes

Over 2 cadeautjes gesproken: maak van je surprise zelf ook een cadeautje. Vaak maak je een surprise op basis van wat bij iemand past of wat er speelt in zijn of haar leven. Gaat iemand verhuizen en wil je een huisje maken? Wat dacht je dan van een vogelhuisje die je zelf mooi schildert of versiert (met wat je zelf nog in huis hebt liggen) en daar het cadeautje in te doen?

Het vogelhuisje kan daarna in de tuin gezet worden en hoeft dus niet worden weggegooid. En er is nog veel meer mogelijk.

De eerste surprise is klaar die moest al naar school vandaag… vast één van de meest gemaakte surprises voor meisjes dit jaar☺️?? #sinterklaas #sinterklaassurprise #unicorn #ibelieveinunicorns #girls #gift #fun #kids

239 Likes, 46 Comments – Leoni van der Eems (@leonivandereems) on Instagram: “De eerste surprise is klaar die moest al naar school vandaag… vast één van de meest gemaakte…”

Duurzame surprise

Ga dus vooral te werk met materialen die je al in huis hebt liggen of maak een surprise die ook na het heerlijk avondje nog gebruikt kan worden. Super duurzaam en zo daag je jezelf ook weer eens uit op creatief gebied!

Meer duurzame tips voor de feestdagen

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo maak je Sinterklaas surprises (bijna) helemaal zero waste 
Sluiten