Rosa Bertram
Rosa Bertram Verzorging 15 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Sint-janskruid: natuurlijk antidepressiva of gevaarlijk kruid?

Bij een gezonde en bewuste levensstijl hoort natuurlijk ook een gezond voedingspatroon. Om te zorgen dat we voldoende vitamine en mineralen binnenkrijgen, slikken we regelmatig allerlei voedingssupplementen. Maar ook in kruiden vinden we allerlei heilzame werkingen voor het lichaam, maar ook voor onze geest. Heb je bijvoorbeeld gehoord van het Sint-Janskruid dat al eeuwen wordt gebruikt als natuurlijk medicijn tegen angsten, neerslachtigheid en een lichte depressie?

Kruiden en voedingssupplementen worden vaak gebruik om je fysieke gezondheid te verbeteren, denk aan kurkuma dat ontstekingsremmend werkt, salie dat een antibacteriële werking heeft of kruiden die je helpen bij het in slaap vallen.

Maar het Sint-Janskruid – dat eruit ziet als een kleine gele bloem – wordt door sommigen gebruikt bij angsten, neerslachtigheid en zelfs bij een lichte depressie. Een welkom middel in een land waarin 1 op de 7 mensen met burn-outklachten kamp, zou je denken. Hoe werkt het?

Het Sint-Janskruid: gevaarlijk of niet ?

Zoals wel vaker in de wereld van gezond en bewust leven is niet alles wetenschappelijk te verklaren; kijk naar de connectie tussen het lichaam en geest, stress dat letterlijk voor chronische ziekten kan zorgen, maar ook oude geneeswijzen als Ayurveda.

Wil dat zeggen dat ze niet voor je werken? Nee. Toch wil je ook opletten en niet zomaar alles wat je op internet leest of van anderen hoort, voor waar aannemen. Waar sommige kruiden of middeltjes in elk geval geen kwaad doen, zijn er bepaalde kruiden die dat wél doen in sommige gevallen. Inderdaad: dat is het geval met het Sint-Janskruid.

Dit is wat slaapproblemen en depressies met elkaar te maken hebben

Ten eerste kan je je afvragen of het slim is om zelf voor dokter te spelen wanneer het gaat om je mentale gezondheid. Hoewel het zelf onderzoek doen naar wat je in je lichaam stopt, altijd een goed idee is, is overleg met een arts ook altijd aan te raden. Of het nu gaat om je mentale of fysieke gezondheid.

Maar zeg nu zelf: als je angsten of negatieve gedachten kan wegeten met een bergje kruiden, dan is dat natuurlijk geweldig. Toch zijn er meer factoren waarmee je rekening wilt houden.

Verschillende depressies

Héél vroeger werd het Sint-Janskruid gebruikt bij brandwonden en andere wonden, maar inmiddels is er onderzoek gedaan naar de werking van het kruid op depressies. Hoe zit dat?

In het kruid zitten hypericinen, ofwel psychoactieve stoffen, en dan vooral hypericine, pseudohypericine en hyperforine. Deze zouden antidepressieve effecten hebben.

Maar de Sint-janskruidpreparaten komen in verschillende samenstellingen, zo zijn er supplementen die alleen het hypericine bevatten. Dit wordt dan na 1 of 2 uur opgenomen in je bloedbaan en blijft daar voor zo’n 24 uur aanwezig.

Er zijn 6 soorten depressies (en die zijn écht allemaal anders)

Dat werkt als volgt: net als antidepressiva remt het kruid de neuronale heropname van de gelukshormonen dopamine, serotonine en noradrenaline, die je lichaam zelf aanmaakt. Ook remt het de heropname van de moleculen GABA en L-glutamaat. Dat is de reden dat het Sint-janskruid werkt tegen depressies.

Daar is echter wel een kanttekening bij: in dit onderzoek – waarbij de respondenten aan een zware depressie leden – waren geen effecten te zien. Bij mensen met een lichte depressie daarentegen, waren er wél effecten te zien. Dat wijzen inmiddels meerdere studies uit.

Oppassen met combineren

Er is dus zeker bewezen dat het Sint-Janskruid lichte depressieve klachten kan verhelpen, omdat het op dezelfde manier werkt als antidepressiva.

Ontzettend fijn natuurlijk (want antidepressiva is ook niet alles), maar je wilt wel goed opletten wanneer je het kruid gebruikt. In combinatie met bepaalde medicijnen of andere supplementen kan het namelijk gevaarlijk zijn.

“Door het Sint-janskruid werken sommige geneesmiddelen minder goed. Het vermindert bijvoorbeeld de werking van chemotherapie of middelen tegen schimmel- of virusinfecties,” meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ook de Depressievereniging waarschuwt voor de combinatie van het Sint-jansskuid en antidepressiva. Het Sint-janskruid kan er namelijk voor zorgen dat antidepressiva nog sterker werkt. De hersenen worden daardoor overprikkeld.

Magic mushrooms die werken als antidepressiva, kan dat?

Daarnaast zou het je huid kunnen beschadigen als je direct na het eten of drinken (als je er een thee van trekt bijvoorbeeld) in de zon gaat zitten. Ook zijn er bijwerkingen bekend als angst (wat je nou juist wilde voorkomen), diarree en duizeligheid.

Hoewel er onderzoek is gedaan naar de werking van het kruid, is er nog weinig bekend van het kruid op de lange termijn. Kortom: heb je depressieve klachten, en slik je liever geen antidepressiva? Ga toch altijd in gesprek met je huisarts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️