Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Mind 30 okt 2019

Op deze manier maak je je leven een stuk simpeler

Het leven kan behoorlijk overweldigend zijn. Alsof onze agenda’s nog niet druk genoeg zijn, vullen we onze vrije tijd daarnaast nog eens massaal met social media en nieuwsberichten. Geen moment rust voor ons brein: klinkt dat herkenbaar? The School of Life legt uit hoe we ons leven een stuk simpeler maakt.

Dat baby’s gedurende de dag een dutje doen om te bekomen van sociaal contact, felle lichten, fysieke aanrakingen en omgevingsgeluiden, begrijpen we allemaal. Toch plannen we als volwassenen de agenda’s massaal vol met meetings, etentjes, social media en videocalls. Maar waar zijn onze rustmomenten om te bekomen van al die prikkels?

De behoefte van een baby

The School of Life slaat de spijker op de kop:

“We weigeren om in te zien dat we als volwassenen ook nog een stukje baby zijn – en daarom, hoeveel zorg ons lichaam nodig heeft om dingen heel, heel simpel te houden.”

Dat we massaal te maken krijgen met paniekaanvallen is om die reden puur logica. Het is een woedend pleidooi van onze geest om niet continu uitgeput te worden. De oplossing? Je leven een stuk simpeler houden.

Tips voor een simpeler leven

Om een tegengewicht te bieden aan alle prikkels in de omgeving, somt The School of Life een paar tips op om het leven simpeler te houden.

1. Minder mensen, minder verplichtingen

Sure, door veel mensen om je heen te hebben, verrijk je je leven. Maar een groot sociaal netwerk is ook razend vermoeiend en op termijn zelfs gevaarlijk.

Must read: Zoveel invloed hebben je vrienden op je gezondheid

Wees dus realistisch in wat je aankan. Fysiek kan je misschien meetings in twee verschillende landen hebben op één dag (terwijl je nog een bedrijf en huishouden te runnen hebt), maar als je zo’n druk ritme aanhoudt, dan is een mental breakdown een tikkende tijdbom.

2. Meer slaap

Wanneer we mentaal op onze grenzen botsen, denken we vaak dat er iets drastisch moet veranderen: weggaan bij onze partners, van baan veranderen of naar het buitenland verhuizen.

Toch hoeft het allemaal zo ingewikkeld niet te zijn. Zorg gewoon dat je voldoende slaap hebt en wel minstens 7 uur per nacht. Denk je hier moeite mee te hebben? Dit zijn 7 subtiele (en ietwat vreemde) tekenen dat je slaap tekort komt en pak je die 8 uur slaap!

3. Media

De grootste boosdoener van mentaal lijden? De informatie die binnenkomt wanneer we onze telefoon openen. Iedere minuut van de dag hebben we toegang tot ongevraagde meningen en deprimerende nieuwsberichten, en dat laat onze geest niet koud.

Dit vind je misschien ook interessant: Het simpele antwoord op: waarom willen we altijd iets nieuws?

Nieuwsberichten verzorgen ons dan wel in onze need to know, maar wat nog belangrijker is, is onze need not to know. We kunnen nu eenmaal niet àlles weten of veranderen wat er in de wereld gebeurt. Bespaar je fragiele brein daarom van de information load en wees selectief op de media die je leest. Hulp nodig? Met deze tips kan je minderen met (social) media.

4. Verwachtingen

Natuurlijk is er niks mis met een gezonde dosis ambitie. Maar nog beter dan bekend, bijzonder en wereldveroveraar te zijn, is het misschien een beter idee om mentaal stabiel en gezond te blijven, toch?

Een simpel leven zit ‘m in de herkenning dat écht geluk niet bepaald wordt door de spotlights en de grote steden. Echt geluk bevindt zich ver weg van de manische drang om de grote professionele prestaties neer te zetten.

Makes sense, toch? Want soms hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Bekijk de volledige video hier:

How To Simplify Your Life

What many of us long for more than anything else is a simpler life; we feel overwhelmed by our responsibilities, schedules, commitments and obligations. This is a film about how to create the simpler life we deserve.

Meer over een bewust leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Op deze manier maak je je leven een stuk simpeler
Sluiten