Joanne Wienen
Joanne Wienen Featured 20 jan 2018

Should I stay or should I go (wanneer weet je of de koek echt op is?)

Sinds religie niet meer voor ons bepaalt of we wel of niet in relaties blijven, zijn we op onszelf aangewezen. Helaas is ons gevoel niet altijd een betrouwbare raadgever. Hoe weet je of iets een kwestie is van 'harder werken' of dat het echt tijd is om iemand los te laten?

In het programma ‘Vijf jaar later’ voert Jeroen Pauw persoonlijke gesprekken met bekende Nederlanders. In twee afleveringen die vorige maand werden uitgezonden, beweerden de geïnterviewden vijf jaar geleden nog vol overtuiging dat ze bij dezelfde persoon zouden zijn. Toch sneuvelden beide relaties in de afgelopen jaar.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Over het hoe en waarom gaat het in dit stuk niet. Wat ik wél een interessante vraag vind, is waar dat omslagpunt dan ligt. In een periode van vijf jaar kan liefde vele vormen aannemen. Relaties zijn grotendeels gebaseerd op gevoelens en gevoelens zijn zelden stabiel. In een gemiddelde relatie kunnen periodes van twijfel of gebrekkig gevoel worden gevolgd door periodes van ‘zeker weten’.

Wie kiest voor een relatie, kiest er ook voor om in die periodes van twijfel of gebrekkig gevoel zijn of haar best te doen om weer in zo’n ‘zeker weten’-periode te komen. Dat klinkt natuurlijk weinig romantisch, maar dat is wel het geheim van duurzame liefde. Iets dat de meeste mensen (enkele uitzonderingen daargelaten) ten diepste nastreven.

We gaan geen relatie aan met het idee: ‘over een jaartje of drie ben ik wel toe aan iets nieuws’

Wanneer je als volwassene een relatie aangaat, is de ambitie over het algemeen om die liefde zo lang mogelijk te laten duren. ‘Tot de dood ons scheidt’ is sinds de leegloop van de kerken niet zo’n populaire term meer, maar in zekere zin blijft het voornemen hetzelfde. We gaan geen relatie aan met het idee: ‘dit is voor een jaartje of drie en dan ben ik wel toe aan iets nieuws’.

Toch lopen nog steeds duizenden relaties per jaar stuk. Daar zijn ontelbaar veel redenen voor te bedenken. Soms overduidelijk goede redenen, soms hele slechte (ook al kunnen die op het moment zelf wel weer goed aanvoelen, om het extra verwarrend te maken). De hamvraag: hoe weet je nou of jij een goede of slechte reden te pakken hebt?

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

We weten waar relationele valkuilen zitten en wat we moeten doen om een kwakkelende relatie weer nieuw leven in te blazen

In ‘Vijf jaar later’ zegt schrijfster Heleen van Royen: “Het is heel moeilijk om te erkennen dat een relatie niet meer werkt. En om vervolgens de stap te zetten om er echt mee te stoppen. Toen die stap eenmaal genomen was, werd het voor mij makkelijker. Er viel een last van mijn schouders. En ik wist dat het beter was, omdat ik me ook aanmerkelijk beter voelde. Maar in die periode daaraan voorafgaand is het heel moeilijk te erkennen dat iets echt niet meer gaat.”

Jan Geurtz, Dirk de Wachter en Alain de Botton, John Gottman. Allemaal knappe koppen die ons in de afgelopen decennia verhelderende visies op de liefde hebben gegeven. Ze leerden ons hoe we de juiste partner kunnen kiezen. Hoe we vervolgens een stabiele relatie kunnen opbouwen. We weten dankzij hen waar relationele valkuilen zitten en wat we moeten doen om een kwakkelende relatie weer nieuw leven in te blazen. De overkoepelende boodschap van deze denkers is duidelijk: elke relatie die is aangegaan met de juiste intentie, is met hard werken en zorgvuldige aandacht een succes te maken. ‘Opgeven’ is uit, ‘werken aan relaties’ is in.

Maar wanneer is het tijd om ook het ‘werken aan’ op te geven? Is er een punt waarop de energie die je in een relatie stopt simpelweg niet meer opweegt tegen de energie die je eruit haalt (of ooit nog uit zal halen)? Het is een van de moeilijkste vragen die er is. In onderstaand filmpje van The School of Life wordt op simpele wijze uitgelegd waar die keuze ‘blijf ik of ga ik?’ bewust of onbewust door beïnvloed wordt.

Vervolgens worden er praktische handvatten gegeven die jou kunnen helpen met het beantwoorden van die hoogstpersoonlijke million dollar question: is het even door de zure appel heen bijten of is de koek écht op?

Meer lezen?

Vier voorwaarden voor echte liefde volgens het boeddhisme

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Should I stay or should I go (wanneer weet je of de koek echt op is?)
Sluiten