Shopaholic én geef je om een groene wereld? Zo kom je niet steeds met een volle tas thuis
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F07%2Fshopaholic-duurzaam.jpg)
De perfect gestileerde etalagepoppen, spiegels waarin je mooier lijkt dan thuis, lampen die hun licht precies op die te gekke zomerjurk schijnen, de amicale winkelmedewerkers waarvan je alle aandacht krijgt, leuke hebbedingetjes langs de kassa’s en lekkere muziek op de achtergrond die je in de juiste stemming brengt. Een hele ambiance speciaal gecreëerd om jou als consument mee te voeren en even uit de dagelijkse sleur te laten ontsnappen.
Winkelen is de recreatieve vorm van onze tijd doorbrengen geworden. We maken er vaak een leuke middag of (koop)avond van met vriendinnen. Even een hapje eten tussendoor, lekker bijkletsen en we gaan weer met een paar tassen vol nieuwe spullen naar huis.
Natuurlijk altijd iets meer spullen dan je van te voren in gedachten had. Je wilde namelijk alleen nieuwe zomerschoenen. Maar wanneer je je tas uitpakt komt er nog een rok, hoed, riem, zonnebril en een bos elastiekjes tevoorschijn.
Met de non stop sale-acties en de lage prijzen bij fast fashion-ketens lijkt het soms moeilijk te voorkomen waardoor we nu meer impulsaankopen maken dan ooit.
Lees ook: Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu
Hoe koop je niet meer dan je wilt of nodig hebt?
De vraag ‘heb ik het nodig?’ hoef je niet meer te beantwoorden, want het is duidelijk dat we tegenwoordig niet zo heel veel dingen echt ‘nodig’ hebben. Maar wat werkt dan wél? Het komt er vooral neer op bewust en doelgericht winkelen. Mindful shoppen is daar een methode voor.
Zo kunnen we bijvoorbeeld de impuls voelen om iets te willen kopen, maar door de ruimte die we met mindfulness creëren, kunnen we vervolgens eerst even stil staan bij die impuls en daardoor beter bedenken wat we als actie willen doen. Het kan een heel verschil maken. En niet alleen met shoppen.
Mindful shoppen
We delen 8 tips die je kunnen helpen bij mindful shoppen
1. Niet alles wat je leuk vindt, hoef je te kopen.
Je staat in de winkel voor die ene schoenen, maar je merkt dat je nog iets anders tegenkomt wat je leuk vindt. Hartstikke normaal natuurlijk, we vinden zoveel dingen leuk. Maar iets leuk vinden hoeft niet synoniem te staan aan het kopen ervan. Knoop dat in je oren.
2. Wat is de reden achter je belangstelling?
Hoe kwam je op het idee om dit jasje te kopen? Wie of wat heeft jou beïnvloed? Vind je het item écht mooi of vind je het vooral leuk omdat je het zo vaak voorbij hebt zien komen op je tijdlijn?
3. Sta eens stil bij je gedachten tijdens het winkelen
Wat voel je terwijl je in de winkel aan het rondneuzen bent? Inspiratie, verlangen, hebberigheid? Misschien voel je je een beetje down en wil je een opkikker? Misschien merk je dat je redenen aan het bedenken bent om toch dat ene item te kopen? Probeer bewust te worden van de processen in je hoofd.
4. Bedenk of je een soortgelijk item niet al in je kast hebt hangen
Is een derde spijkerjasje nog van toegevoegde waarde? Heb je met 5 bikini’s niet al genoeg variatie? Ben je misschien vergeten dat je al een grijze skinny jeans in de kast had liggen?
Ook lezen: Waarom je wilt dat je volgende bikini gemaakt is van het duurzame materiaal ‘econyl’
5. Is het een item dat je langer dan vier jaar kan dragen?
Tegenwoordig gebruiken we kleding haast als wegwerpartikel. Enerzijds omdat we zoveel trends willen najagen dat een kledingstuk na 3 maanden alweer out of style is en anderzijds omdat de kwaliteit steeds meer te wensen overlaat. Wil je bijdragen aan een duurzame wereld koop dan in ieder geval iets waar je lang plezier van gaat hebben en waar de kwaliteit goed van is.
6. Maak voor jezelf duidelijk wat je wilt kopen
Noteer het in je notitie app bijvoorbeeld, voordat je de stad in gaat of de online winkel in surft. Alsof je een boodschappenlijstje maakt voor de supermarkt. Als je spaghetti ingrediënten opschrijft, kom je meestal ook niet met spullen voor stamppot thuis. Schrijf het op en hou je er zo goed mogelijk aan.
7. Maak een plan van aanpak
Bedenk in welke winkel je het kledingstuk verwacht te vinden. Dit zodat je niet heel de stad door banjert en weer geprikkeld wordt om andere dingen te kopen dan je van plan was. In geval van online: ga naar de website en zoek gericht naar het item dat je wilt hebben.
8. Gevonden?
Reken meteen af. Ga daarna offline of loop de winkel uit.
Mission accomplished? Geniet van de voldoening dat het je gelukt is. Misschien inspireert dit trotse gevoel je om het winkelen de volgende keer weer op deze manier aan te pakken.
We weten inmiddels dat winkelen een fijn gevoel geeft, maar wat veel duurzamer plezier en voldoening geeft is het besef dat je goed doet door je niet als een mindless consument te laten sturen door de constante prikkels vanuit de commercie.
Dit artikel is geschreven door Sandra Kleine Staarman. Na 5 jaar fashion bloggen ruilde ze het ogenschijnlijke luxe leventje in voor een meer duurzame lifestyle. Ze gebruikt nu haar Instagram om mensen bewuster te maken op het gebied van kledingconsumptie en slow fashion. Hier deelt ze o.a. haar eigen ervaringen en probeert ze mensen een andere kijk te geven op de fashion industrie.
Meer over de mode-industrie
- Shop sustainable – Bedrock’s 5 favoriete webshops voor duurzame mode
- Dit zijn de echte slachtoffers van de mode-industrie
- 3 modeontwerpers over de toekomst en waarde van sustainable fashion