Alrik de Jong
Alrik de Jong Better World 3 jan 2018

Dit hypermoderne landbouwdistrict middenin de stad moet Shanghai gaan voeden

Shanghai is de grootste stad van China. 24 miljoen mensen moeten daar dagelijks worden gevoed. Het behoeft geen uitleg dat er in de omgeving een tekort is aan landbouwgrond. Maar Sasaki Associates heeft een masterplan dat daar verandering in gaat brengen. Het internationale plan- en ontwerpbureau heeft voor Shanghai het Sunqiao Urban Agricultural District ontworpen, een hypermodern landbouwdistrict van honderd hectare groot. Het district komt tussen het hoofdvliegveld (Shanghai Pudong International Airport) en het stadscentrum in te liggen.

Voorbeelden van de stadsvriendelijke landbouw zijn drijvende kassen waarin groente en fruit gekweekt wordt, aquaponics, algenkwekerijen, beplanting op muren en verticale zaadbibliotheken. Omdat de grondprijzen in Shanghai extreem hoog zijn, is alles gericht op verticale landbouw.

Levend laboratorium in Shanghai

Het primaire doel is om een antwoord te geven op de groeiende agrarische vraag in de regio, maar met de komst van Sunqiao ontstaat er ook een geheel nieuwe publieke ruimte in de metropool.

Om de landbouw te vieren, komen in het plan van Sasaki musea voor waar kinderen bijvoorbeeld kunnen leren waar hun voedsel vandaan komt. Een festivalmarkt, interactieve kas en verschillende parken moeten het district leefbaar maken.

“De kern van de ontwerpfilosofie voor Sunqiao is gebaseerd op de uitdagingen van de moderne samenleving”, aldus Ming-Jen Hsueh, hoofdontwerper van het Sunqiao-project, onlangs in een persbericht. “Het project is een gedurfd experiment van hoe nieuwe stedelijke typologieën een grotere invloed kunnen hebben op het begrip over waar ons voedsel vandaan komt.”

World Changing Ideas Awards

Uiteindelijk moeten alle restaurants, markten en andere plekken waar eten te krijgen is volledig worden voorzien door de lokale landbouw.

Het concept was vorig jaar genomineerd voor de World Changing Ideas Awards van Fast Company, maar moest het afleggen tegen een eetbaar sixpack bier. Begin dit jaar wordt er begonnen met de bouw.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit hypermoderne landbouwdistrict middenin de stad moet Shanghai gaan voeden
Sluiten