Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 10 jul 2019
Leestijd: 5 minuten

De seizoensgroentenwijzer: dit zijn de seizoensgroenten voor juli (met recepten!)

Wie duurzaam in de keuken wil staan, kan zich maar beter goed informeren over de seizoensgroenten. Wij leggen uit waarom seizoensgroenten een geweldige keuze zijn én bieden het ultieme overzicht van de groenten die nú in seizoen zijn.

De recepten krijg je er gratis bij, met dank aan ons zusje Culy.

Koken met seizoensgroenten

Koken met seizoensgroenten is altijd een goed idee. Ten eerste zijn seizoensgroenten simpelweg lekkerder dan groenten die niet in het seizoen geteeld zijn. Dat komt omdat de groenten in optimale omstandigheden zijn geteeld en omdat ze een veel minder lange reis naar ons bord moeten afleggen.

Must read: Help! Ons lievelingsvoedsel is een ramp voor het milieu

Ten tweede zijn seizoensgroenten een duurzame keuze. Wie bijvoorbeeld ’s winters aardbeien wil kweken, zal daarvoor tropische omstandigheden moeten nabootsen die erg veel (onnodige) warmte-energie kosten.

Tot slot zijn seizoensgroenten een stuk goedkoper omwille van de beperkte energie die nodig is om ze te telen.

De seizoensgroenten van juli

Reden genoeg dus, lijkt ons! Voor wie helemaal overtuigd is, hebben we de seizoensgroenten van juli op een rijtje gezet.

Aardappelen

Deze oer-klassieke knollen zijn deze maand volop in het seizoen. Dat zal nog wel even doorgaan, maar je kunt alvast beginnen met het maken van de perfect gebakken aardappelen of de perfecte aardappelgratin.

Bleekselderij

Toffe gerechtjes met bleekselderij gezocht? Hier zijn we weer om je inspiratie aan te leveren. Deze Chinese chow mein now (tjap tjoy met noedels), bijvoorbeeld. Of een good old quinoasalade met granaatappel, bleekselderij en hazelnoot.

Bloemkool

Met bloemkool kun je echt heel veel kanten op. Aziatisch, bijvoorbeeld in curry’s (zoals deze spicy bloemkoolcurry met kikkererwten), in de Italiaanse keuken kunnen ze in deze pasta met bloemkool en walnoten en wie het liever op z’n Nederlands houdt, kan gaan voor deze bloemkoolpuree met gebakken paddenstoelen en pastinaak.

Bosui

Als er één bijgerecht is dat je wil proberen deze maand, is het wel geblakerde bosui. Heb je enkele bosuitjes over? Hier zijn 5 leuke manieren om bosuitjes te gebruiken.

Broccoli

Topgerechtjes om je vingers bij af te likken zijn deze broccolicouscous met ceviche van zalm, snelle mac’n cheese met broccoli en deze kip cashew met broccoli. Beloof ons alleen één ding: gooi de steel van de broccoli’s nooit weg (en dit is waarom).

Doperwten

Met doperwten kan je superlekker koken. Probeer de parelcouscous met doperwten van de Couscousbar of de lentequiche met asperges, doperwtjes en prei (die stiekem ook nog heel lekker in de zomer smaakt).

seizoensgroente
Print deze kalender uit en hang ‘m thuis op! Nina van Oldenburg

IJsbergsla

Ijsbergsla leent zich prima ter garnering bij comfort food. Wat dacht je van bij dit kapsalon met zoete aardappelfriet en kip shoarma of bij deze vegetarische burgers met aubergine en tzatziki.

Kropsla

Deze supergezonde groente komt helemaal tot zijn recht deze maand. Heerlijk als ondergrond voor deze kruidige couscoussalade met worstjes, avocado en feta of om deze Vietnamese pannenkoeken mee in te pakken.

Paksoi

Is paksoi jou (nog) onbekend? Hier lees je wat je er zo allemaal mee kan doen. Erg lekker vinden wij ook deze gegrilde paksoi salade met paddenstoelen of deze kip in kokosjasje met babypaksoi.

Prei

Prei kan je koken of blakeren (aanrader!), wat je wilt. Lekker in dit verkwikkend preisoepje van venkel, appel en walnoten of in deze romige spaghetti met prei en champignons.

Raap

Deze supergezonde groente is lekker heerlijk in stoofpotjes, met couscous of puree. Daarnaast zijn ze ook rauw heerlijk in een salade (in kleine blokjes) of als vegetarische carpaccio met een frisse dressing. Ook zijn raapstelen perfect om in te maken.

Radicchio

Deze roze sla is niet alleen knapperig lekker, de groente is door haar kleur ook nog eens heerlijk fotogeniek. Kijk nou deze simpele maaltijdsalade met radicchio, nectarines en burrata, al zijn er nog veel meer spannende salade-combinaties mogelijk met deze slasoort.

Rode bieten

Wil je eens uitpakken bij je vrienden? Maak dan deze geplette (rode) bieten die er stoer uitzien. Ook leuk is deze rode bietentartaar met geitenkaas. Weten hoe je ze moet bereiden? Bieten koken als een master doe je zo.

Rode kool

Wil je’n echt rock-‘n-roll-gerechtje maken? Probeer dan eens deze rode kool met bier, schnitzels en biermayonaise. Of doe ze in taco’s met kip en avocado, ook heerlijk.

Rucola

Als je met dit warme weer zin hebt in een lichte lunch, probeer dan eens deze gezonde wraps met kerrie-bloemkool, hummus en rucola, of deze supersnelle couscoussalade met rucola, feta en perzik.

Sperziebonen

Sperziebonen (ook wel prinsessenbonen genoemd, en wij begrijpen waarom) zijn verrukkelijk in deze salade met al het beste van de lente.

Spinazie

Wat denk je van deze lekkere spinazie-ricottaballetjes? Ook met deze ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en gehakt (gemakkelijk veggie te maken door vegetarisch gehakt te kopen) kan je niets misdoen.

Spitskool

Doe ons een plezier en maak deze goddelijk gebakken spitskool met beurre-noisette, you won’t regret. Ook in deze ‘crack’-noodles past de spitskool goed bij de shiitake en de Szechuanpeper.

Uien

Wist je dat je een heerlijk bijgerecht kan maken door uien te poffen op de barbecue? En dat zoete uienjam echt héél lekker is en schijnt te werken tegen liefdesverdriet?

Venkel

Venkel: either you love it or you hate it. Maar met deze romige venkelsoep met chorizo is de kans toch wel erg groot dat je voorgoed van deze groente zal houden.Venkel bereiden doe je trouwens zo.

Wortelen

Wortelen klassiek en saai? Helemaal niet. Verras je gasten met dit kleurrijke gerechtje met wortels, vadouvan en parelgort of met deze Indiase dhal met kleurrijke wortels en tofu.

Seizoensgroenten juli

Et voilà: je kookinspiratie voor de maand juli zit weer helemaal goed! Geheugensteuntje nodig? Print de afbeelding in dit artikel uit en hang ze op in je keuken.

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
De seizoensgroentenwijzer: dit zijn de seizoensgroenten voor juli (met recepten!)
Sluiten