wpk-admin
wpk-admin Psyche 2 jan 2017

Vertraag je gedachten door te schrijven (+schrijfttips van onder anderen Herman Koch)

Loop je vast? Gaat het even niet zoals je had gedacht? Weet je het allemaal niet meer? Blijf dan niet stilstaan, maar zoek een andere weg. Misschien een goed idee – denk je nu – maar waar heb ik het over? Over alles in het leven eigenlijk, maar vooral over schrijven. Schrijversacademie Editio produceerde een hele reeks videotips. In de klassieke zwart/wit-filmpjes geven bekende Nederlandse auteurs advies over het ambacht. Tegelijkertijd bevatten de filmpjes allemaal een klinkende waarheid over het moderne leven. Want wat is schrijven anders dan het structureren en naar jouw wens organiseren van de 80.000 woorden in de Nederlandse taal?

Juist, net zoiets als het kiezen van jouw weg uit de talloze mogelijke wegen van het bestaan. Ontspan, speel, concentreer, orden, kies, speel nog meer, bekritiseer, rond het af, vier het en laat los. Op naar het volgende verhaal.

Gedachten vertragen

Maar schrijven is natuurlijk niet alléén maar dat. Het is een manier om je gedachten te vertragen, want je kunt nooit zo snel schrijven als denken. Het is een manier om je gedachten van een afstandje te bekijken. Inzicht te vergaren. En tegelijk is het een bezigheid waar je door oefening veel beter in kunt worden.

Heb je deze 3 eigenschappen? Dan krijg je eerder goede ideeën

Goed, daar kun je wel een helpende hand bij gebruiken. In de meest romantische visie is een schrijver een lichtje dat je richting geeft door het oerwoud menselijke ervaringen. Iemand die precies de juiste woorden weet. Maar naast die hulp is er zelf ook nog een hoop moois te ontdekken: ‘Zoek je eigen weg,’ zegt schrijver Manon Uphoff. Laat je niet intimideren door hoe andere mensen zeggen dat iets hoort te gaan. Dat wat jou helpt om vooruit te komen, dat is de juiste koers.

Cathelijn Schilder zegt: zet niet te hoog in. Als je nog maar een beginner bent, breek je doel dan op in kleine behapbare stukjes. Schrijf telkens een paar minuten.

Van Elke Geurts kunnen we leren dat je niet door hoeft te blijven lopen op een doodlopende weg. Lukt een verhaal niet? Loop je vast? Ga even iets anders doen. De oplossing komt vanzelf, en dan pak je het werk wel weer op. Of niet, dat is niet erg, er is nog genoeg moois te zien.

Herman Koch, de auteur van internationale bestseller Het Diner, zweert bij regelmaat. Bepaal wanneer je ruimte maakt voor een activiteit, en ga er dan voor. En laat het ook los als je had besloten er geen denkkracht meer aan te besteden.

Probeer het zelf, pas deze schrijftips toe en schrijf je eigen verhaal. En heb je de smaak te pakken? Kijk eens naar het cursusaanbod van Editio en leer online schrijven van deze en andere schrijvers.

Zelf een schrijfcursus volgen?

Heb je inspiratie gekregen? En wil je beter leren schrijven van Elke Geurts? Ze geeft schrijfcursussen bij Editio. De lezers van Bedrock krijgen nu 25% korting als je voor 10 januari een cursus koopt met de kortingscode BEDROCK.

Over Elke Geurts

Ken je het idee van de ‘ochtendpagina’? Door je dag te beginnen met twintig minuten schrijven wat er in je opkomt, zorg je dat je de ideeën gaan stromen. Ook kun je wegschrijven wat er al in je hoofd zat. Elke morgen één pagina. Veel bekende schrijvers doen het ook. Niet per se in de ochtend, maar wel: iedere dag schrijven. Een van de auteurs die dat doet is Elke Geurts, op haar blog: Elke Dag.

Een hele goede reden om uit te slapen: dat is goed voor je creativiteit

Elke Geurts (1973) studeerde dramaschrijven en literaire vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Haar debuut Het besluit van Dola Korstjens (2008) werd genomineerd voor verschillende prijzen en door NRC Handelsblad verkozen tot een van de beste boeken van 2008. Ze won de Nieuw Proza Prijs 2008. Haar tweede boek Lastmens (2010), een bundel met drie novellen, werd o.a. genomineerd voor de BNG nieuwe literatuurprijs en de Anna Bijnsprijs.
Sinds kort is ze columnist bij Trouw.

Dit stuk werd geschreven door Gina van het Loo in opdracht van Editio.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Vertraag je gedachten door te schrijven (+schrijfttips van onder anderen Herman Koch)
Sluiten