Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven News 26 nov 2020

Goed nieuws: Schotland maakt als eerste land menstruatieproducten gratis

Goed nieuws: Schotland maakt als eerste land ter wereld menstruatieproducten gratis. Daar heeft het Schotse parlement unaniem voor ingestemd. Dit om ‘menstruatiearmoede’ tegen te gaan. Een probleem onder Schotse meisjes en vrouwen, dat nog groter is dan werd gedacht.

Maandverband en tampons zijn duur; soms zelfs te duur voor sommige vrouwen. Om deze reden heeft het Schotse parlement deze nieuwe wet aangenomen. Iedereen die menstruatieproducten nodig heeft, kan deze gratis krijgen.

Menstruatiearmoede in Schotland

1 op de 5 vrouwen in Schotland heeft moeite om elke maand tussen de €10 en €15 uit te geven voor tampons of maandverband. Voor 10 procent is het zelfs onmogelijk.

De menstruatiearmoede is vooral onder scholieren een groot probleem. 10 procent van alle meisjes in Groot-Brittannië gaat niet naar school tijdens haar menstruatie, uit angst door te lekken. Om deze reden werden tampons en maandverband al langere tijd aangeboden op scholen en universiteiten, maar nu is het dus gratis voor iedereen.

Lees ook: Waarom tampons en maandverband vol plastic en chemicaliën zitten (en welke alternatieven niet)

Door de nieuwe wet gaan tampons en maandverband te verkrijgen zijn op andere openbare plekken, zoals buurtcentra, jeugdclubs en apotheken. Dit zal het land jaarlijks zo’n 27 miljoen euro kosten.

Een domino-effect voor de hele wereld? 

Op Twitter zei de Schotse premier Nicola Strurgeon: “Het maakt me trots voor deze baanbrekende wetgeving te stemmen, die Schotland het eerste land in de wereld maakt dat gratis menstruatieproducten verstrekt aan iedereen die het nodig heeft.”

Schotland is het eerste land, maar er lijken er meer te gaan volgen. In Engeland en Nieuw-Zeeland worden de menstruatieproducten namelijk ook al op scholen aangeboden, omdat ook daar het probleem heerst.

Maar zelfs in Nederland heerst er een menstruatiearmoede. Uit een onderzoek van Plan International blijkt dat er in Nederland ook zo’n 9 procent van de meisjes tussen de 12 en 25 jaar oud soms te weinig geld hebben om de producten te kunnen kopen. Plan International meldt dat veel meisjes zich hier voor schamen, waardoor het te weinig belicht wordt.

Lees ook: Goed nieuws: wereldwijd kunnen er steeds meer meisjes naar school

Schotland is om. Dat is geweldig nieuws voor het land. Hopelijk zullen de andere landen snel volgen.

Meer goed nieuws:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Goed nieuws: Schotland maakt als eerste land menstruatieproducten gratis
Sluiten