Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Nieuws 11 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws: wereldwijd kunnen er steeds meer meisjes naar school

In de afgelopen 25 jaar is er enorm veel vooruitgang geboekt als het gaat over de educatie van meisjes. Het aantal van meisjes dat naar school gaat is namelijk flink gestegen. Volgens een nieuw onderzoek gaat wereldwijd inmiddels 89 procent van hen naar de les; dit is een stijging van 22 procent sinds 1995.

Zo’n grote stijging is natuurlijk fantastisch nieuws, maar er is nog genoeg werk aan de winkel. Meisjes krijgen helaas nog altijd minder kansen dan jongens.

Grote aantallen meisjes naar school

Het verslag, dat door UNESCO (De Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) werd uitgebracht, meldt dat er 180 miljoen meer meisjes naar de basis- en middelbare school zijn gegaan dan de vorige generatie. Daarbij meldt UNESCO dat het aantal vrouwen dat naar universiteiten gaat verdrievoudigd is.

De grootste verbetering was voornamelijk in Sub-Sahara (Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara), Zuid-Azië en India te zien.

In hun persbericht zegt UNESCO dat “we allemaal weten dat onderwijs de hoeksteen van gelijkheid is – en onderwijs voor meisjes en vrouwen de eerste stap is naar meer gendergelijkheid in de wereld”.

Nog altijd werk aan de winkel

De cijfers zijn veelbelovend voor de komende jaren, maar toch moet er in de toekomst nog een hoop verbeterd worden op het gebied van gendergelijkheid. Jongens hebben nog altijd betere kansen.

Lees ook: 5 x inspirerende boeken over het feminisme die je echt gelezen moet hebben

Van alle kinderen die niet naar school gaan is 75 procent een meisje, in arme landen gaan meisjes veel vaker niet naar school dan jongens en in 20 landen is het zeer zeldzaam dat arme meisjes naar school gaan.

Meer kinderen naar school

Opnieuw zijn er nieuwe plannen gemaakt voor de komende jaren, zodat er bij de volgende generatie een nóg groter percentage naar school zal gaat. Zo roept UNESCO overheden op om scholen toegankelijk te maken voor alle leerlingen, ongeacht achtergrond, identiteit en mogelijkheden.

Ook stoppen veel meisjes met school, omdat ze jong zwanger raken. Volgens UNESCO moeten die meisjes aangemoedigd worden om terug naar school te gaan.

Daarbij zegt UNESCO ook uit te gaan van een sneeuwbaleffect. Door te investeren in gelijke kansen voor meisjes, wordt de groep vanzelf groter. Moeders die naar school zijn geweest, sturen hun eigen kinderen vaker en langer naar school. Zo zal de generatie van meisjes (en jongens) dat naar school gaat blijven groeien!

Meer goed nieuws:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Goed nieuws: wereldwijd kunnen er steeds meer meisjes naar school
Sluiten