Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 22 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Good News Monday: in dit land kunnen ouders wegwerpplastic inruilen voor schoolgeld

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: in dit Afrikaanse land is een systeem bedacht waarbij het onderwijs- én plasticprobleem in één klap worden opgelost. 

Dit soort nieuws kunnen we wel van de daken schreeuwen. Want verandering op grote schaal begint altijd bij educatie.

Recyclen voor gratis onderwijs

Hoe los je het probleem van families die geen geld hebben om hun kinderen naar school te sturen en het plasticprobleem in één klap op? Het Recycle Pay project kwam met een geniale en treffende oplossing. Het project is actief in Lagos, één van de grootste steden van Nigeria, Afrika. De stad telt zo’n 21 miljoen (!) inwoners, waarvan er 3 miljoen in de grote sloppenwijk Ajegunle wonen.

Twee vliegen in één klap

De huizen zijn er vaak klein en niet stevig. Het is er moeilijk om aan water en sanitair te komen. Je begrijpt misschien wel dat er vaak niet genoeg geld is voor het schoolgeld van kinderen.

Lees ook: Met deze 10 producten gebruik je minder wegwerpplastic

Het Recycle Pay project bedacht een systeem waarbij ouders met wegwerpplastic kunnen inruilen voor het schoolgeld van hun kinderen. Hoe tof?! Het project werd opgezet door het African Clean Up Initiative en WeCyclers die samenwerken met de lokale school in de sloppenwijk.

Betalen met plastic: hoe gaat dat in z’n werk?

Omdat de plastic vervuiling in de regio een groot probleem is (dat deels is wijten aan educatie) is dit slimme ruilhandelsysteem bedacht. De ouders brengen een tas gevuld met wegwerpplastic naar een speciaal drop off punt en kunnen het ter plaatse laten wegen. Het gewicht wordt vertaalt naar een geldwaarde en wordt afgetrokken van het schoolgeld.

Het systeem biedt zo de gezinnen in de community de kans om tóch naar school te gaan terwijl het rondslingerende wegwerpplastic aanzienlijk wordt verminderd.

Benieuwd hoe dat in z’n werk gaat? In deze video wordt het betaalsysteem uitgebreid uitgelegd.

How plastic bottles are paying for lessons in Nigeria – BBC News

A school in Nigeria is accepting empty plastic bottles from parents and guardians in exchange for payment of their children’s school fees. Organisations African Clean Up Initiative and WeCyclers are working with Morit International School in Ajegunle, Lagos, for the Recycle Pay project. Please subscribe HERE http://bit.ly/1rbfUog

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Good News Monday: in dit land kunnen ouders wegwerpplastic inruilen voor schoolgeld
Sluiten