wpk-admin
wpk-admin Verzorging 12 mei 2016
Leestijd: 5 minuten

Zo delete je schadelijke stoffen uit je badkamerkastje

Er is steeds meer bekend over ingrediënten in cosmetica. We horen regelmatig horrorverhalen over slechte stoffen in onze ‘verzorgende’ producten. Schadelijke ingrediënten worden vervangen door andere stoffen met dezelfde werking, maar zijn de vervangers hiervan dan wel goed voor je? Welke stoffen zijn nou wel en niet schadelijk? En – ook niet onbelangrijk – hoe moet je hierop letten? Het liefst smeren we alleen natuurlijke ingrediënten op ons lichaam, maar om als natuurlijk product aan al onze eisen te voldoen is knap lastig. Zo moet een goed beautyproduct onzuiverheden tegengaan, lekker schuimen, goed smeerbaar zijn, fris ruiken én wil je de producten ook nog eens lang kunnen bewaren. Cosmeticamerken gebruiken hier meestal de meest goedkope, maar ook giftige stofjes voor. Ook de natuurlijk ogende merken. Trap hier dus niet zomaar in, maar onderzoek zelf.

Parabenen

Er is tegenwoordig veel te doen over parabenen. Parabenen worden als conserveringsmiddel gebruikt en komen in hele kleine hoeveelheden voor in cosmeticaproducten. Omdat dit ingrediënt in vrijwel alle producten wordt gebruikt, kom je er op een dag toch gemiddeld zo’n zestien keer mee in aanraking. Je lichaam neemt deze parabenen wel op, maar kan ze niet afbreken. Ze blijven rondzwerven in je lichaam en kunnen je hormoonhuishouding verstoren.

Lees ook: Waarom het tijd is nu écht te kiezen voor natuurlijke producten, experts leggen uit

Ook kunnen ze zorgen voor huiduitslag en zijn ze teruggevonden in borstkankerweefsel. Dat ze borstkankerverwekkend zijn is nog niet bewezen, maar er is wel een alarmbelletje gaan rinkelen. Tegenwoordig zijn er genoeg parabeen-vrije producten te vinden, maar ook de ingrediënten hiervan zijn niet altijd te vertrouwen. Zo wordt phenoxyethanol vaak als vervanger gebruikt, omdat hier minder mensen allergisch op reageren, maar het heeft dezelfde hormoonverstorende werking als parabenen.

Bestudeer de ingrediëntenlijst

Het geven van de ingrediëntenlijst op cosmetica is al tien jaar verplicht, maar we worden er nog steeds niet echt wijzer van. Probeer als je een product wilt kopen altijd even naar deze lijst te kijken. In het begin zie je een abracadabra aan ingrediënten, maar hoe vaker je dit doet, hoe meer je van de lijst gaat snappen. De hoeveelheid van de ingrediënten wordt niet prijsgegeven, wel worden ze vermeld in volgorde van afnemend gewicht.

Lees ook: Deze 4 fijne cosmeticamerken zijn dierproefvrij

Het meest voorkomende ingrediënt wordt als eerste genoemd. Chemische ingrediënten worden vaak in het Engels genoemd en voor planten, vruchten en bloemen wordt de Latijnse benaming gebruikt. De namen zullen je waarschijnlijk niet veel zeggen, maar ze zijn altijd op te zoeken. En oefening baart kunst! Op een gegeven moment weet je waar je op moet letten en ga je ingrediënten herkennen.

Ken je ingrediënten

In de onderstaande lijst zie je op welke producten en ingrediënten je vooral moet letten. Waarom deze slecht zijn, hoe je ze kunt herkennen in de ingrediëntenlijst en welke alternatieven er zijn. Al deze ingrediënten vermijden is heel lastig, maar probeer af te wisselen met de ingrediënten in verschillende producten én gebruik producten niet te lang. Stap als je dagcrème op is eens over op een ander merk of soort. Dit is sowieso beter, omdat je huid niet altijd dezelfde verzorging nodig heeft, denk hierbij aan weersveranderingen. Probeer de dikgedrukte ingrediënten uit de lijst wél volledig te vermijden. Ook worden er soorten verpakkingen genoemd. Een verpakking kan bepaalde stoffen afgeven aan het product dat erin zit en deze kunnen slechte eigenschappen met zich meebrengen. Let dus niet alleen op de ingrediëntenlijst van je cosmetica, maar ook waarin het wordt verpakt.

Lees ook: 5 goede huidverzorging gewoonten om aan te leren (op elke leeftijd)

Anti-acne

Schadelijk omdat: Gevoelig voor zonlicht, versnelt huidveroudering, droogt huid uit. Schadelijke ingrediënten: Benzoyl peroxide, triclosan. Alternatief: Tea tree olie, zeep en water.

Zonnebrand

Schadelijk omdat: Versnelt huidveroudering, vormt vrije radicalen. Schadelijke ingrediënten: Titanium dioxide, oxybenzone, avobenzon, para-aminobenzoëzuur acid PABA, octocryleen, octylmethoxy-cinnamaat/ octinoxaat. Alternatief: Zinkoxide.

Synthetische geuren

Schadelijk omdat: #1 allergeen in cosmetica, verstoren hormoonhuishouding, kankerverwekkend, hoofdpijn, uitslag. Schadelijke ingrediënten: Parfum, ftalaat zit vaak in synthetische geuren, staat meestal niet op ingrediëntenlijst. Alternatief: Essentiële oliën.

Natuurlijk geuren / essentiële oliën

Schadelijk omdat: Sommige geuren kunnen voor overgevoeligheid zorgen, worden therapeutisch gebruikt: informeer je goed over de geur. Alternatief: Geen langdurig gebruik, let op de soort (geen citroen, limoen, sinaasappel, bergamot en grapefruit), niet in combinatie met weekmakers (ftalaat of BPA).

Lees ook: 6 dingen die mensen met een mooie huid doen

Ethoxylaten (emulgator)

Schadelijk omdat: Gevaarlijk door bijproducten, kankerverwekkend, toxische effecten verdelen zich over het hele lichaam. Schadelijke ingrediënten: Sodium laureth sulfaat/SLS, PEG. Alternatief: Vloeibare zeep die niet schuimt, hydraterende cosmetica met natuurlijke vetten en oliën.

Conserveringsmiddelen

Schadelijk omdat: Gevaarlijke bijproducten, mogelijk kankerverwekkend, verstoort hormoonhuishouding. Schadelijke ingrediënten: Parabenen, sodium benzoate, phenoxyethanol, ureum. Alternatief: Citroenzuur, cosgard, heliozimt, vitamine E, dehydroacetic zuur.

Lees ook: Skip deze chemische ingrediënten (en gebruik natuurlijke zonnebrand)!

Bijproducten

Schadelijk omdat: Product dat onbedoeld ontstaat in een productieproces. Kankerverwekkend, geboorteafwijkingen, kans op diabetes. Schadelijke ingrediënten: Dioxine, sodium benzoate, benzoëzuur, 1,4-dioxaan. Alternatief: Zeep en water, bij gebruik vochtige doekjes op basis van alcohol.

Plastic verpakking

Schadelijk omdat: Kankerverwekkend, kans op diabetes, eczeem. Schadelijke ingrediënten: Bisfenol A/BPA, bisfenol S/BPS, ftalaat. Alternatief: Glas of karton.

Nikkel verpakking

Schadelijk omdat: Veel voorkomend allergeen, eczeem. Glas, karton, andere metalen zoals: roestvrij staal, zilver, etc.

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Zo delete je schadelijke stoffen uit je badkamerkastje
Sluiten