Persen we tijdens het sapvasten wel genoeg voedingsstoffen naar binnen?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F06%2Fbrooke-lark-t7wg7BJU2-s-unsplash.jpg)
Just Beet It. Kaling In The Name Of. Cayenne West. Net nu we bijna (we herhalen – bijna) sapjes tot ons durven te nemen met dergelijke namen, worden de gezondheidseffecten van sapkuren in twijfel getrokken. Is het wel zo goed om onze maaltijden via een rietje binnen te krijgen? Persen we tijdens het sapvasten wel alle voedingsstoffen naar binnen?
Artikelen als ‘Juicing is bad for you and the Earth’ zorgen er namelijk voor dat we het liefst onze vloeibare lunch uit de handen laten vallen. Toch is het goed om eerst wat meer kennis op te slurpen, want voedselverspilling is ook weer zo wat.
Cillit Bang voor je darmen
Sapvasten, oftewel ontgiften, houdt in dat je een aantal dagen alleen maar sapjes drinkt om je lichaam schoon te spoelen. “Je kunt bijna voor je zien hoe het in zijn werk gaat,” schrijft journalist Rosanne Hertzberger in nrc.next, “hoe die sapjes als een schuursponsje met Cillit Bang je darmen blinkend achterlaten.”
Sapmeesters, een zogenaamde ‘sapkuurspecialist,’ wil mensen stimuleren om na te denken over eten en drinken. “Onze sapkuren zijn ontwikkeld om ongezonde eetpatronen te doorbreken en om te buigen naar een gezonder evenwicht. Veel mensen gebruiken het sapvasten als health boost in de goede richting. Een aanzet tot een gezondere levensstijl.”
Sapjes drinken naast je maaltijd
Drie dagen sapvasten mag ook best, volgens hoogleraar voeding en farmacologie Renger Witkamp in Trouw. Een paar dagen voorzichtig zijn met eten kan namelijk geen kwaad. Sterker nog: “Steeds meer onderzoek laat zien dat het lichaam went aan hogere hoeveelheden suiker.”
Daarnaast krijg je tijdens een sapkuur aanzienlijk minder calorieën binnen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zo’n vermindering aan leeftijd gerelateerde achteruitgang van lichaam en geest kan tegengaan. En forever young blijven, dat willen we allemaal wel.
De verhongermodus
“In theorie zouden gifstoffen misschien kunnen verdwijnen als je een sapkuur heel lang volhoudt, maar daarmee breng je verder je lichaam alleen maar schade toe. Je loopt het risico een vitaminetekort op te bouwen,” vervolgt Witkamp.
Naast een vitaminetekort kun je denken aan een ‘verhongermodus’, waarin je minder calorieën verbrandt en minder goed insuline opneemt, terwijl je juist meer stresshormonen aanmaakt. In sommige gevallen gaat je lichaam zelfs vet vasthouden als tegenreactie.
Ook interessant: Afvallen door te vasten, is dat gezond? En wat heb je er aan?
Het eerdergenoemde artikel op The Daily Beast noemt zelfs nog een nadeel: het pulp dat overblijft na het persen van de sappen, resulteert in de uitstoot van methaangas. Dit broeikasgas schijnt twintig keer zo schadelijk te zijn als kooldioxide.
Je organen ontgiften óók
Voordat je nu denkt dat de wereld bar en boos is en je helemaal niets meer kunt eten of drinken, ho even. Luister naar je lichaam. Of naar professor Edzard Ernst: “Je hebt nieren, een lever, huid, zelfs longen die je lichaam as we speak aan het ontgiften zijn. Er is geen manier om iets dat perfect werkt in een gezond lichaam, beter te laten werken.”
Of zoals Catherine Collins, diëtist bij het St. George’s Hospital, zegt: “De ultieme ‘detox’ is een levensstijl waarin je niet rookt, veel beweegt en geniet van een gezond, uitgebalanceerd dieet.”
Laten we dus vooral sapjes nemen vanwege de vitamines en mineralen, maar ze niet als complete maaltijdvervangers zien. Sapjes maken ons niet automatisch gezond, maar de wereld ook niet gelijk ongezond. Tenzij er namen bedacht blijven worden zoals Cayenne West. Dat is niet oké.
Meer healthy vibes?
- Deze 3 Japanse gezondheidsbommetjes genezen al eeuwen
- Alleen maar rauw eten: is zo’n dieet gezond?
- Zó gezond zijn kiemgroenten