Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 14 mei 2017

Waarom kijken we graag samen naar films, voetbal en programma’s als Boer Zoekt Vrouw?

De laatste maanden zat ik op zondagavond rond de klok van 20.20 altijd met huisgenoten of familie voor de buis. Voor wie op dat tijdstip hele andere dingen aan het doen was (je hebt wat gemist): Boer Zoekt Vrouw kwam dan op tv. En dat is gewoon net wat leuker om samen te kijken dan alleen. Net als films. En voetbal. Waarschijnlijk ben ik niet de enige die ervan houdt om met een groep naar iets te kijken. En dat is ook helemaal niet zo gek. We lachen meer om films als we ze samen kijken met anderen (er moet wel iets te lachen zijn natuurlijk) en we juichen harder als het voetbalteam voor wie we zijn een doelpunt maakt. Waarom doen we dat? Werkt het gewoon aanstekelijk?

In zekere zin wel ja. Als je buurvrouw rechts van je begint te lachen is de kans groot dat je hier zelf in meegaat. Maar er is ook een psychoanalytische uitleg. Volgens Carl Jung synchroniseren we onze emoties en gedachten wanneer we samenkomen in een groep omdat we allemaal een identiek ‘collectief onderbewustzijn’ delen: een universeel kader van archetypes en motieven. Het is alsof we – wanneer we samenkomen – allemaal hetzelfde onderbewuste script hebben waarvan we lezen, geschreven door onze collectieve cultuur.

We synchroniseren dus onze emoties als we samen naar iets kijken. Maar dat geeft nog geen antwoord op de vraag waarom we dat zo graag doen: samen kijken. Waarom genieten we er bijvoorbeeld meer van om met een groep naar sport te kijken dan alleen?

Sterkere gevoelens

Volgens Ronald Riggio, organisatiepsycholoog aan Claremont McKenna College, heeft het te maken met de sterkere gevoelens die ontstaan. “Het kijken naar sport in een groep versterkt de gevoelens van solidariteit als we omringd zijn door anderen. Het geeft ons een beter gevoel als we winnen of verliezen. Bovendien: de emotionele besmetting van een brullende of kreunende menigte maakt het een intense emotionele ervaring. Dus, kijken in een groep leidt tot sterkere en meer memorabele emotionele gevoelens.”

Hoe dat dan met een programma als Boer Zoekt Vrouw zit? Ik heb niet het idee dat het met vrienden en familie kijken naar de awkward gesprekken tussen boer Riks en zijn vrouwen heeft geleid tot sterkere en meer memorabele gevoelens. Het gaat denk ik vooral om de gedeelde ervaring die je hebt. Achteraf kun je er tot in detail over napraten en discussiëren. En da’s misschien nog wel leuker dan het kijken zelf.

Meer lezen?

De psychologie achter waarom we graag Temptation Island kijken.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom kijken we graag samen naar films, voetbal en programma’s als Boer Zoekt Vrouw?
Sluiten