Joanne Wienen
Joanne Wienen Body 16 aug 2016

Salade is overrated (en dit is waarom)

Denk je tijdens een diner potverdikkie goed bezig te zijn, blijken die groene blaadjes helemaal niet zo zaligmakend als gedacht. Save the planet, skip the salad. Gezonder eten dat beter is voor de planeet. Dat is in een notendop waar we massaal naar op zoek zijn als het op voeding aankomt. Nogal een ingewikkelde zoektocht af en toe. Want ben je de ene dag nog een #superhealthy #fitgirl met je sojayoghurt en amandelen, de volgende moet je deze alweer resoluut de deur wijzen.

Van teveel soja gaat je bloed klonteren en de amandelproductie kost veel teveel water en is dus verbannen naar het voedselverdomhoekje. En dus, want we willen het graag goed doen, vallen we terug op menu’s waarvan we zeker denken te weten dat ze goed voor ons zijn. Eén van de gerechten op dat ‘altijd goed’-menu is salade. Maar laat dat nou net lang niet zo gezond en milieuvriendelijk zijn als we denken, en wel om deze drie redenen.

Een salade heeft lang niet zoveel voedingswaarde als gedacht

Onderzoekers Charles Benbrook en collega Donald Davis ontwikkelde samen een Nutrient Quality Index – een manier om voeding te waarderen op basis van hun voedingswaarde.

Vier van de vijf groenten die als laagste op de lijst staan: komkommer, (ijsberg)sla, bleekselderij en radijsjes. Kortom: typisch saladevoedsel.

Niet zo gek als je bedenkt dat die voedingsproducten voor 95 tot 97 procent uit water bestaan. Een krop ijsbergsla bevat ongeveer evenveel water als een 1-liter fles Evian.

Nu bevatten de meeste groenten veel water, maar er zijn opties met veel meer voedingswaarde. Als we de ijsbergsla voortaan laten staan en overgaan op groenten met meer voedingswaarde (tomaten, broccoli of zoete aardappel bijvoorbeeld), is er niet alleen minder ruimte nodig om al die sla te verbouwen, maar verbruiken we ook veel minder fossiele brandstoffen die daarvoor (en voor transport en opslag) nodig zijn.

Een salade is te vaak een excuus om ongezonde voedingskeuzes te maken

Zin in een leuk experiment? Denk dan de volgende keer dat je een caesar salade bestelt in een restaurant de sla en komkommer even weg.

Wat overblijft is een hoopje croutons, kaas, kip, ei geraspte wortel en dressing. Zeker als je bij een fastfood-restaurantketen eet, valt vies tegen hoe gezond zo’n salade eigenlijk is.

Pierre Chandon, marketing professor bij de International Business School in Fontainebleau in Frankrijk, noemt dat de ‘health halo’. Noem iets een salade en mensen geloven meteen dat het goed voor ze is.

Zelfs zo goed dat er niet meer gelet wordt op daadwerkelijke voedingswaarde of, nog erger, hoeveel ze daarvan eten. (Als in: zo’n tweede of derde bord kan prima, het is tenslotte maar een salade.)

Sla is niet zo goed voor het milieu als we denken

Milieutechnisch heeft sla een paar problemen. Ten eerste is het een van de grootste bronnen voor voedselverspilling. Zo is er meer dan 1 miljard kilo aan verspilde salade per jaar.

Daarnaast is het, samen met spinazie en kool, een van de voornaamste bronnen voor voedselvergiftiging volgens het Center for Disease Control. Dit doordat het meestal rauw wordt gegeten, in salade dus.

Natuurlijk valt er ook genoeg vóór salade te zeggen en is er ook nog een verschil tussen salades in restaurants en salades die we zelf thuis klaarmaken (daar kunnen we immers zelf de ingrediënten bepalen).

Maar als we dan toch bezig zijn met gezonder en milieubewuster eten, dan kan het ook geen kwaad eens kritisch naar dat ‘altijd goed’-menu te kijken.

Meer lezen: Hoe duurzaam is zeewier? We nemen een duik in de zee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Salade is overrated (en dit is waarom)
Sluiten