Angélique Heijligers
Angélique Heijligers Welzijn 31 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

3 mind hacks voor rust naast je work-out

Trainen, keihard trainen, urenlang. Vaak omdat we die rush weer willen voelen en omdat we simpelweg moeten van onszelf. Wie langer rondloopt in de fitnesswereld kent de heilige drie-eenheid: training, voeding en rust. En wie serieus hard traint, weet ook hoe moeilijk het is om jezelf rust te gunnen.

Trainen is als heroïne

Nog geen jaar geleden moest je gemotiveerd worden om eindelijk eens van die bank te komen en nu kijken vrienden je af en toe bezorgd aan als je na weer een lange trainingssessie half in slaap valt tijdens een etentje. Waarom die drang om niet even een korte, maar een urenlange cardiosessie te doen? Het is simpelweg verslavend.

Lees ook: Ben jij sportverslaafd? Doe hier de test

Tijdens het trainen komen er allerlei stoffen in je hoofd vrij die je een lekker gevoel geven. Deze endorfines geven een gevoel van gelukzaligheid en het is niet moeilijk daaraan verslaafd te raken. Sterker nog: opium en heroïne werken op dezelfde receptoren als endorfine.

Eerste verschijnselen van overtraining

Hard trainen is prima, zolang je de juiste balans hanteert tussen inspanning en rust. Want als er een ding is, dat je niet wilt, dan is dat overtraind raken. Overtraining brengt ernstige fysieke én mentale klachten met zich mee die maandenlang kunnen aanhouden.

De eerste verschijnselen van overtraining zijn lusteloosheid, amper energie en kracht hebben voor trainingen die je eerst goed afgingen en gebrek aan eetlust. Meestal leiden die eerste signalen tot nog meer trainen om je energie level weer wat op te krikken.

Must read: Mentaal gezond blijven tijdens corona: 8 manieren om rustig te blijven

Maar wat je lichaam je eigenlijk probeert te vertellen is dat het wil herstellen. Je lichaam heeft rust nodig. Negeren van de eerste symptomen leidt onder meer tot constant pijnlijke en stijve spieren, concentratiestoornissen, stagnatie van trainingsresultaat, lage weerstand en geen zin meer in seks.

Ook kun je last krijgen van mood swings, wat vaak het gevolg is van een hormonale disbalans door te intensief trainen of een uitgeput centraal zenuwstelsel.

Sterk in je hoofd, rust in je lijf

Bij Stadswild inspireren wij je om als stadsmens meer de natuur te integreren in je dagelijks leven in de stad. In hoe je eet, beweegt, ontspant, denkt; want Stadswild is een holistisch concept. Ik geloof dat de mens een eenheid is van lichaam, geest en ziel, dat wij bestaan uit fysieke, mentale, emotionele en spirituele facetten die continu met elkaar in wisselwerking zijn en dat wij deel uitmaken van een groter geheel.

Het idee van je lijf tot het uiterste af te beulen om aan een ideaal plaatje te voldoen is niet in lijn met de wetten van de natuur. 3 mind hacks om de knop om te zetten en jezelf permissie te geven om even he-le-maal niets te doen.

3 mind hacks voor meer rust naast je work-out

Ben jij even moegetraind? Dan zijn deze mind hacks voor jou.

1. Negeer die drill sergeant

Ikzelf heb een hekel aan eendimensionaal schreeuwende trainers, omdat ze de subtiele taal van je lijf dreigen te overschreeuwen. Bij Stadswild trainen we keihard als het kan, maar we geven iedereen de ruimte om voor alles te luisteren naar de signalen van het lijf. Niemand kan voor jou invullen wat jij voelt. Niemand. Luister naar je lichaam als eerste.

2. Wees eerlijk naar jezelf

Sta eens stil bij de vraag ´voor wie doe je dit?’ Is het de groepsdruk, omdat iedereen op Instagram een bepaalde manier van trainen aanhangt? Probeer een eerlijk antwoord te vinden op de vraag. Signaleer je bij jezelf een van de bovenstaande symptomen van overtraining, bewijs dan eerst jezelf een gunst en pak je rust.

3. Geloof niet in short-cuts

Waarom wil je eigenlijk zo snel en zo hard trainen? Misschien ben je er wel in je hoofd aan toe, maar zijn je spieren, banden, pezen en aanhechtingen nog lang niet klaar voor de zware belasting die je jezelf oplegt. Je lijf is een product van de natuur. En in de natuur bestaan er geen short-cuts. In de natuur is er voor alles een tijd en plaats.

De snelste manier naar een blijvend resultaat, is dus meebewegen (en rusten!) met de natuur.

Meer over rust nemen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
3 mind hacks voor rust naast je work-out
Sluiten