Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 12 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Het is helemaal niet raar om te rouwen als je huisdier dood gaat (en dit is waarom)

Als je kat, hond, cavia of parkiet doodgaat, kunnen je daar ontzettend door van slag zijn. Toch wordt het maar raar gevonden als je erom huilt, of als vrij vraagt van je werk. Het is toch maar een dier? Zwakkeling die je bent. Onzin, zeggen allerlei onderzoeken. Het verlies van een huisdier kan namelijk een enorme impact op ons hebben. Uit een studie blijkt zelfs dat veel mensen het verlies van een huisdier vergelijkbaar vinden met het verlies van een dierbare. Best wel logisch ook, omdat je zeker even vaak knuffelt met je hond en ‘m misschien wel vaker ziet dan de rest van je gezin.

In sommige opzichten bieden huisdieren zelfs meer waarde dan mensen: veelal zijn de beestjes een vorm van therapie. Of je nu je zorgen aan de kant kunt zetten als je enthousiast met je hond door het bos rent of juist in gedachten verzonken op de bank zit met een kat op je schoot: vaak zorgen huisdieren voor minder eenzaamheid en meer veiligheid, comfort en liefde, schrijft professor Frank T. McAndrew.

Er zijn zelfs mensen die hele verhalen houden tegen hun huisdieren; over hoe hun dag was, wat ze nog moeten doen, hoe ze zich voelen. Zelfs als zo’n dier niet terugpraat, kan dat alsnog therapeutisch werken. Deels omdat je dingen van je af kunt zetten als je erover vertelt, deels omdat je automatisch zelf ook reflecteert. En wat als er dan ineens niemand meer is om die vertellen aan te vertellen?

Andere routine

Maar dat is het niet alleen. In feite verandert onze hele dagelijkse routine als we een huisdier verliezen. Je moet er ineens aan wennen dat je cavia niet altijd meer gaat piepen als de koelkast open gaat, en dat je ‘s ochtends niet meer de deur uit hoeft meteen hondenriem in je hand. Je hebt geen contact meer met de overburen die je huisdieren altijd te eten gaven als je op vakantie was, maakt niet meer dagelijks een praatje met die jongen van de labrador.

Dat lijken kleine veranderingen, maar als je gehecht bent aan een vaste routine, kan het soms nog best wel stressvol zijn – zeker omdat je op al die momenten nog extra wordt herinnerd aan wat je mist. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat we aspecten van onze identiteit verliezen, schrijft psycholoog Guy Winch. Je bent ineens niet meer ‘dat meisje met die praatgrage papegaai’, je bent gewoon jij.

Kortom, je mag best rouwen als je huisdier overlijdt – graag zelfs. Het is zelfs niet raar als je jaren later nog ineens terugdenkt aan het konijn waar je zo van hield, misschien zelfs weer een beetje van slag raakt. Het wordt alleen tijd dat andere mensen dat ook in gaan zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Het is helemaal niet raar om te rouwen als je huisdier dood gaat (en dit is waarom)
Sluiten