Rosa Bertram
Rosa Bertram Nieuws 6 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Rotterdam heeft nu een winkel waar je kleding kan ruilen

The Swapshop is de gloednieuwe winkel in Rotterdam-Noord waar je vanaf nu je kleding kan ruilen. Kleding die ligt te verstoffen een nieuw leven inblazen en zelf óók iets scoren, is niet alleen leuk en goedkoop, het bespaart ook veel milieuvervuiling. De mode-industrie is namelijk de op een-na-meest vervuilende industrie ter wereld en wist je dat er jaarlijks wereldwijd 35 miljoen ton kleding op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven eindigt?

Daar moet verandering in komen, vinden ze bij The Swapshop. Want dat jíj je kleding niet meer draagt, betekent niet dat een ander daar geen pareltje meer in ziet.

Tijd om vervuiling en verspilling binnen de textielindustrie tegen te gaan!

Kleding ruilen bij The Swapshop

Ongeveer een jaar geleden was er al een pilot van het concept en opende de initiatiefnemers – Awaerness Kollektif – de pop-up winkel ‘Swabshop010’ in het centrum van de Havenstad. En met succes, want nu – een jaar later – komt er een permanente winkel in de creatieve broedplaats De Wasserij in Rotterdam-Noord.

En dat is feest! Want de mode-industrie is goed voor een gigantische hoeveelheid aan milieuvervuiling, ondermeer door het watergebruik (het maken van één T-shirt kost wel 2700 liter water), het verven van kleding, het transport en is het in de fast fashion-industrie niet vreemd als kleding niet onder goede omstandigheden worden gemaakt.

Daarnaast wordt er ook nog steeds heel veel kleding verspild en wordt er veel (lees: héél veel) meer gekocht dan we eigenlijk nodig hebben.

Time for change!

Lees ook: Nieuwe garderobe nodig? Zo organiseer je een succesvolle kledingruil

Hoe gaat een kleding ruilwinkel in z’n werk?

Een super tof idee natuurlijk, maar kleding ruilen in een winkel, hoe werkt dat in de praktijk? Dat gaat zo: per ingeleverd item krijg je van The Swapshop heuse ‘swaps’. Zie het als de valuta van de winkel.

En met die zogeheten ‘swaps’ kan je weer nieuwe kledingstukken uitzoeken. Simple as that. Overigens vraagt de winkel wel een kleine servicebijdrage per item dat wordt aangeschaft om enkele kosten te kunnen dekken. Maar dat doen we uiteraard met liefde!

Must read: Dit gebeurt er met je afgedankte kleding

Let’s swap

Daarnaast breng je natuurlijk alleen kleding mee die nog in goede staat is en niet onder vlekken of gaten zit. Die zou je zelf ook niet uitkiezen.

Als alles volgens plan loopt, worden het komende jaar wel 70.000 kledingstukken de winkel in en zo gered van de textielafval stroom. We zijn benieuwd!

The Swapshop

Sint-Agathastraat 54
3037 SH Rotterdam

De openingstijden van The Swapshop zijn op vrijdag van 13.00u tot 19:00u en zaterdag van 12.00u tot 17.00u.

Meer duurzame mode

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Rotterdam heeft nu een winkel waar je kleding kan ruilen
Sluiten