Better Places
Better Places Better World 9 mrt 2020

Reis naar Cuba op de planning? Check deze (duurzame en verrassende) reistips

Reizen door Cuba is alsof je met een tijdmachine naar de jaren vijftig bent getransporteerd. Overal rijden prachtige Amerikaanse oldtimers. Salsamuziek waait uit openstaande ramen. Cowboys galopperen door de tabaksvelden. En je drinkt er voor een prikkie de lekkerste mojito’s. Wil je duurzaam reizen in Cuba en ontdekken hoe het dagelijkse leven er echt aan toegaat? Leer dan vooral de locals kennen.

Cuba is complex en alles werkt er anders dan in Nederland. Het is een uitdaging om de cultuur, de gewoonten en het dagelijks leven te leren begrijpen. Maar niet onmogelijk! De locals kunnen je daar gelukkig prima bij helpen.

De beste reistips voor een reis naar Cuba

Wees vooral niet bang om het contact met de locals op te zoeken!

1. Casa particulare

Je lokale Cuba-ervaring begint al op de overnachtingsplekken. Je kunt kiezen voor staatshotels, maar het is veel leuker om in casas particulares te slapen. Je overnacht dan bij mensen thuis, in een privékamer met vaak je eigen douche en toilet.

Lees ook: 6 manieren waarop reizen een positieve invloed heeft op je gezondheid

Je gastvrouw kookt lekker voor je en je kunt de gezinsleden alles vragen. Logeer je in een casa particulare, dan weet je bovendien zeker dat je geld direct bij de lokale bevolking terecht komt.

2. Op pad met een tabaksboer

Daarnaast kun je in Cuba verschillende duurzame excursies boeken, onder andere via de duurzame reisorganisatie Better Places. Zo is het bijvoorbeeld erg leuk om samen met een lokale tabaksboer op pad te gaan in Viñales.

Viñales ligt midden tussen de groene tabaksvelden en het grillige karstgebergte, en je kunt hier prachtig wandelen en paardrijden. De tabaksboer kan je alles vertellen over het produceren van tabak. Natuurlijk hoor je ook alles over de gebruiken op het platteland van Cuba.

3. Leer salsadansen van de locals

Zeg je Cuba, dan zeg je salsa. Overal in Cuba hoor je salsamuziek en op stadspleinen laten locals graag hun danstalent zien. Wil je weten of je ook salsatalent hebt? In het koloniale stadje Trinidad kun je leuke salsaworkshops volgen, geleid door een Cubaanse salsa-expert.

Must read: Levenslessen die je sneller leert door te reizen

Is dansen niet je ding, dan zijn er eveneens workshops percussie, keramiek en tekenen te volgen. Haal je liever je Spaans op? Dat kan natuurlijk ook. Er zijn diverse cursussen beschikbaar in Trinidad, waaronder een vijfdaagse cursus die elke dag een ander Cubaans cultureel thema behandelt. Zo leer je veel over Cuba, terwijl je ondertussen je Spaans bijspijkert.

4. Fietstaxi in Trinidad

Trinidad is één van de mooiste stadjes van Cuba en je kunt hier eindeloos dwalen door de kleurrijke straatjes. Wil je meer zien van Trinidad dan alleen de toeristische highlights? Maak dan een duurzame bici-tour.

Je stapt in een fietstaxi en een lokale gids laat je graag de buitenwijken van Trinidad zien. Het is erg interessant om de scholen, tabaks- en sigarenfabrieken en keramiekwerkplaatsen van dichtbij te bekijken.

5. Eco-trail naar de Javira-waterval

Cuba mag dan beroemd zijn om haar cultuur, qua natuur is het eiland ook bijzonder. Vlakbij Trinidad, aan de voet van de Guamuhaya-bergen, ligt het natuurpark El Cubano. Er loopt een eco-trail door het park, die leidt naar de mooie Javira-waterval.

Tip: Self-care is… alleen op reis gaan (en wat jou dit oplevert)

Ben je meer van de witte stranden? Ook dan is Trinidad een prima uitvalsbasis. Je kunt hier een leuke beachtour doen, waarbij je met een oldtimer naar de leukste plekjes langs de Caribische kust rijdt. Zo kom je op de mooiste stranden en in vissersdorpjes die alleen de locals kennen.

6. Bewuste keuzes voor vervoer

Wil je duurzaam reizen, dan is het belangrijk om bewuste keuzes te maken voor je vervoer. Vliegen veroorzaakt veruit de meeste CO2-uitstoot van je hele reis, dus het is goed om het aantal vluchten te beperken.

Je kunt daarom het beste een rechtstreekse vlucht boeken naar Cuba, in een zo nieuw mogelijk toestel. Better Places compenseert de CO2-uitstoot van al haar reizen door te investeren in duurzame kooktoestellen in Ghana. Ter plekke kies je het liefst voor openbaar vervoer of een local die je transport regelt.

Over Better Places

Wil je ook duurzaam reizen in Cuba? Kijk dan eens bij de duurzame reisorganisatie Better Places, gespecialiseerd in individuele verre reizen op maat. Je stelt je reis samen met een lokale reisexpert in Cuba. Hij heeft de beste tips voor de mooiste reisroute, de leukste casas particulares en de gaafste excursies.

Meer over reizen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Reis naar Cuba op de planning? Check deze (duurzame en verrassende) reistips
Sluiten