Waarom we allemaal vaker plantaardig zouden moeten eten
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2Fpexels-vegan-liftz-2377164.jpg)
Wie om zich heen kijkt, kan het vast niet ontgaan zijn dat steeds meer mensen bewust met hun eten omgaan. Niet alleen gezondheid, maar ook het dierwelzijn en de impact op het milieu wordt steeds belangrijker. Waar komt het eten vandaan? Hoe wordt het geproduceerd? Is er een alternatief? En dat is niet zo gek, het is namelijk hoog nodig dat we wereldwijd minder vlees gaan eten.
Een pleidooi om allemaal vaker plantaardig te eten. Dat heeft namelijk impact op 3 belangrijke thema’s:
Een plantaardig dieet is beter voor het milieu
De vleesindustrie heeft een enorme impact op het klimaat. Sterker nog, de vlees- en zuivelindustrie wordt gezien als de grootste vervuiler ter wereld. Maar waar ligt dat eigenlijk aan?
Veevoer
Dieren die vlees produceren hebben zelf veel voer nodig. Zo is voor één kilo rundvlees zo’n 20 kilo veevoer nodig. Dat is behoorlijk inefficiënt. Als we geen vlees zouden eten zou die 20 kilo direct voeding voor de mens kunnen worden.
Ook is het verbouwen van veevoer slecht voor het milieu. Er is namelijk veel landbouwgrond, water en energie nodig om het voer te produceren.
Water
Voor het maken van een lapje vlees en een stukje kaas is een hoop water nodig. Voor het maken van één kilo kaas, moet een koe 40 liter water drinken.
Zelfs vleeskoeien hebben veel water nodig; voor het verbouwen van één kilo rundvlees heeft een koe gemiddeld 15.000 liter water nodig.
Om dit even in perspectief te zetten: voor de productie van één biefstukje (100 gram) is evenveel water nodig als dat er gebruikt wordt wanneer je 150 keer je toilet (zónder spaarknop) doorspoelt.
Methaan
Ook produceren koeien methaan. Dit is een heel sterk broeikasgas. Het is zo’n 100 keer sterker dan CO2. Methaan komt vrij uit mest én uit de boertjes die koeien laten bij het verteren van het eten. Gemiddeld stoot een koe zo’n 200 tot 500 gram methaan per dag uit en dat is enorm vervuilend.
Weer even in perspectief: een nieuwe auto uit 2016 stoot zo’n 118 gram CO2 uit per kilometer. Omgerekend stoot een koe evenveel broeikasgassen per dag uit als een auto die 200 kilometer rijdt.
Verpakking en vervoer
Het verpakken en het vervoer van het vlees hebben ook een grote bijdrage aan de vervuiling van het milieu. Toch zou dit niet dé reden kunnen zijn om voor een veganistische levenswijze te kiezen, omdat plantaardige producten natuurlijk ook verpakt en vervoerd worden.
Het minderen van vlees en andere dierlijke producten heeft dus veel voordelen als je kijkt naar het milieu. En het eten van plantaardige streek- en seizoensproducten zou een nog duurzamere oplossing zijn.
Gerelateerd: Een beter milieu gaat verder dan het natuurlijke aspect (en zo draag je eraan bij)
Een plantaardig dieet is beter voor dierenwelzijn
Vanuit het oogpunt van dierenwelzijn is een veganistisch dieet een goede zaak. Het eten van vlees en andere dierlijke producten draagt bij aan het verschrikkelijke leven dat dieren hebben voor menselijk genot.
Want niet alleen in de slachthuizen spelen zich horrorpraktijken af. Dat geldt ook voor de productie van zuivel en eieren.
De slacht
Volgens het CBS worden er in Nederland meer dan 600 miljoen kippen, 16 miljoen varkens, 2 miljoen runderen, 500.000 schapen en 100.000 geiten per jaar geslacht. Dat zijn zo’n 1,7 miljoen dieren per dag.
De wijze waarop de dieren geslacht worden is verschrikkelijk om te zien. Zelfs de slachthuizen die alles volgens de regels doen, doden de dieren op vreselijke manieren. Op het internet zijn helaas genoeg filmpjes te vinden over slachthuizen in Nederland. Een echte aanrader is het overigens niet.
Het andere geslacht
Jaarlijks wordt een groot deel van de kalfjes en kuikentjes vlak na de geboorte gedood. Dit komt omdat ze overbodig zijn. Stieren en bokken geven geen melk en hanen leggen geen eieren (én produceren te weinig vlees). Zij worden vaak dezelfde dag nog vergast.
Voor dat plakje kaas op je brood en dat eitje in de ochtend hebben dus een hele hoop dieren indirect geleden.
Wanneer geven koeien melk
Ook melkkoeien lijden. De melkproductie van een koe kan alleen op gang komen wanneer ze kalfjes ter wereld brengt. Daarom worden koeien in de melkveehouderij elk jaar kunstmatig bevrucht. Een paar uur na de geboorte wordt het kalfje weggenomen van de koe om ‘melkverspilling’ te voorkomen.
Overigens leeft een melkkoe ook gemiddeld maar zo’n 5 jaar, terwijl ze van nature zo’n 25 jaar oud worden. Dit komt doordat de melkproductie na een aantal jaar afneemt en de koe overbodig wordt.
Pijn: fysiek en mentaal
In Nederland heeft vee geen plezierig lot. Zeker als je weet dat deze dieren (op eenzelfde manier als mensen) pijn kunnen lijden. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal.
Koeien leren van elkaar en vormen diepe emotionele banden. Zeker de band tussen moederkoe en kalf is sterk. Ze hebben, al vanaf 5 minuten na hun geboorte, een sterke emotionele band met elkaar. Wanneer het kalfje van de moeder gescheiden wordt, zal de koe enorme stress ervaren. Dit overkomt haar dus jaarlijks.
Met een veganistisch dieet kan je er voor zorgen dat er een enorme hoop overbodig dierenleed wordt verholpen.
Misschien interessant: Hebben dieren een bewustzijn? Een interessante vraag op Dierendag, dachten wij zo
Een plantaardig dieet is goed voor je gezondheid
Met documentaires als What the Health, The Game Changers en Forks Over Knives worden we langzaamaan steeds bekender met de gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet. Hoewel er altijd meer onderzoek nodig is, wijzen tal van studies erop dat het eten van onbewerkte plantaardige producten goed is voor je gezondheid.
Het Voedingscentrum raadt aan om beter niet veel rood en bewerkt vlees te eten. Wanneer je deze twee vleessoorten te veel eet, loop je meer risico op ziektes zoals:
- (Darm)kanker
- Diabetes type 2
- Beroertes
- Hart- en vaatziekten
Dit betekent overigens niet dat al het plantaardige voedsel goed voor je is en al het vlees slecht. Vegan fastfood is net zo slecht (en soms zelfs slechter) dan ‘normaal’ fastfood.
Met een gezond plantaardig dieet wordt vaak een dieet bedoeld waarbij je voornamelijk onbewerkt voedsel eet. Het product moet zo ‘heel’ mogelijk gekocht worden. Zonder extra conserveringsmiddelen of andere chemicaliën.
Dit zou je kunnen helpen: Overweeg je om vega(n) te worden? 5 dingen die je eerst wilt weten
Zoals je ziet zijn er genoeg redenen om over te stappen op een plantaardig dieet. Ook wordt het steeds makkelijker. Er komen steeds meer plantaardige producten bij en supermarkten geven vaak aan wat er allemaal veganistisch is.
Nog altijd kan het overstappen naar een volledig plantaardig dieet lastig zijn, maar als je er toch voor wil kiezen helpen wij je graag. Op Bedrock staan genoeg artikelen die je kunnen helpen om over de drempel te gaan. Het milieu, de dieren en je gezondheid zullen blij met je zijn.
- Lekker én gezond: 3 recepten voor heerlijke vegan bliss balls
- World Vegan Day: 7 vegan recepten voor comfortfood waar je nú je tanden in wilt zetten
Meer plantaardig:
- Heb je plantaardige proteïnepoeder nodig als vegan?
- Vegan Vrijdag: Indiase tomaten-kokossoep voor op koude dagen
- Oh yes: Ben & Jerry’s en Netflix komen met een nieuwe vegan ijssmaak