Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Betere wereld 13 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Recycle Sint: zo vier je Sinterklaas op een duurzamere en goedkope manier

De Sint is alweer bijna in het land. Dat betekent dat de toonbanken in de winkels alweer vol lopen met allerlei nieuwe cadeautjes. Maar waarom moeten we alles nieuw kopen? Elif Algu heeft een manier bedacht om Sinterklaas duurzamer (en goedkoper) te maken: Recycle Sint.

Heb je spullen thuis liggen die je eigenlijk niet meer gebruikt? Of hebben je kinderen nog speelgoed waar ze te oud voor zijn geworden? Met de speelgoedruil maak je andere mensen blij met de spullen die jij niet meer gebruikt.

Recycle Sint? Wat is dat?

Bijna elk kind heeft wel speelgoed liggen dat nog in goede staat is, maar waar hij of zij simpelweg gewoon niet meer mee speelt. En toch geven we heel wat geld uit aan nieuw speelgoed. Hartstikke zonde, vindt Elif Algu. Bij haar thuis lag – als moeder van 2 jonge kinderen – de woonkamer vol met speelgoed dat niet meer werd gebruikt. Daardoor kwam ze op het idee van de Recycle Sint-ruilbeurs. Want het speelgoed waar het ene kind niet meer naar omkijkt, kan iets geweldigs zijn voor een ander.

Het idee van de Recycle Sint is simpel: je levert oud speelgoed in en ontvangt daarvoor waardebonnen om ‘nieuw’ speelgoed uit te zoeken. Een speelgoedruil! En voor al het speelgoed dat overblijft, is er ook een oplossing. Het overschot aan speelgoed wordt aan een opvangcentrum voor vluchtelingen gegeven.

Je bent bijna klaar, tijd voor feest: zo organiseer je een zero waste feest!

Hoe werkt het precies?

Naar aanloop van 5 december draaien (speelgoed)winkels 600 miljoen euro extra omzet. Met z’n allen geven we gemiddeld zo’n 110 euro uit per kind. Met Recycle Sint wordt het sinterklaasfeest een stuk goedkoper en duurzamer. Op de website van Recycle Sint vind je een tool waarmee je zelf een speelgoedruil kan organiseren. “We organiseren expres geen ruilbeurs in een grote hal. We maken er geen groot spektakel van. Kleinschaligheid is de bedoeling.”

Het is eigenlijk net zo simpel als dat het klinkt. Neem thuis een kijkje in je kast en wie weet wat je allemaal vind. Het maakt trouwens niet uit of er een kleine beschadiging op zit. Bij binnenkomst wordt het speelgoed verdeelt in 3 groepen op basis voor wat ze nog waard zijn. Daarna kan het ruilen beginnen.

Alles over duurzaamheid en recycling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parool

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Recycle Sint: zo vier je Sinterklaas op een duurzamere en goedkope manier
Sluiten