Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Voeding 7 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Vega Vrijdag: vegan Thaise saté-bowl met krokante tofu

Tofu slap en smaakloos? Niet op deze manier! Als je krokante, perfect gebakken tofu maakt, past ‘ie perfect in een vegan saté-bowl, zo blijkt. De krokante tofu heeft namelijk een vrij vlezige structuur én neemt de smaak van de Thaise currysaus perfect op. En o ja, het recept van Culy bevat ook nog eens lekker veel groenten voor een frisse bite.

Heb je al andere groenten in huis of wil je andere aanpassingen doen? Je kunt deze vegan saté-bowl heel gemakkelijk aanpassen aan je smaak. Voeg bijvoorbeeld taugé toe, vervang de bruine rijst door bloemkoolrijst en probeer het een keer met Thaise basilicum. Erg lekker!

Ingrediënten voor 2 personen:

  • Een blok tofu van 375 gram
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 30 gram Thaise rode of gele currypasta (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
  • 200 ml kokosmelk
  • 200 ml vegan bouillon
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 5 limoenblaadjes (djeruk purut)
  • 120 gram gekookte bruine rijst
  • 1/2 kleine komkommer, zonder zaadjes
  • 3 lente-uitjes
  • 1 kropje little gem
  • 1 eetlepel geroosterde pinda’s
  • Handje verse koriander
  • Handje verse munt of Thaise basilicum
  • Zeezout
  • Zonnebloemolie
Recept vegan saté-bowl met krokante tofu 2
Culy

Zo maak je deze vegan saté-bowl:

Giet de tofu af en laat het blok daarna goed uitlekken op meerdere laagjes keukenpapier. Snijd de tofu in blokjes en hussel die met het kerriepoeder en een snuf zout.

Verhit een pan met anti-aanbaklaag op medium tot hoog vuur en giet er een laagje olie in. Bak de blokjes tofu een minuut of drie aan beide kanten, tot ze mooi bruin en knapperig zijn. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.

Zet een andere pan of wok op medium tot hoog vuur en fruit de currypasta 2 minuten. Doe de bouillon, kokosmelk, bruine suiker en pindakaas erbij en voeg ook de limoenblaadjes toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat een minuut of 5 inkoken tot een mooie saus. (Let op: deze saus is vloeibaarder dan gewone satésaus.) Snijd ondertussen de komkommer en lente-ui in lucifervorm.

Schep de rijst in kommen en leg de groenten en de tofu ernaast. Giet wat van de satésaus over de tofu en maak de vegan saté-bowl af met de gehakte kruiden en de pinda’s. Eet smakelijk!

Meer vegan recepten:

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️