Vega Vrijdag: vegan noodles met tempeh en pindakaas

Een paar weken geleden deelden we al een recept voor vegan ‘crack noodles’ met shiitake en kool, maar van Aziatisch eten kunnen we nooit genoeg krijgen. Ook deze vegan noodles met tempeh en pindakaas zijn verslavend lekker! Het recept van zusje Culy heeft alle smaken en structuren die het zo’n perfect geheel maken: krokant gebakken tempeh, noodles met een bite, een romige pindakaas-dressing en zoetzure komkommer.

En ja, het lijkt net alsof je een hele waslijst aan ingrediënten nodig hebt voor deze vegan noodles met tempeh en pindakaas, maar dat valt mee. De meeste staan namelijk al in je keukenkastje en je gebruikt bijna dezelfde ingrediënten voor de pindakaas-dressing als voor de tempeh. Praktisch gezien hoef je dan alleen nog maar een komkommer, noedels, tempeh, koriander, bosui en limoenen in te slaan!

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen:

Voor de zoetzure komkommer:

  • 1 komkommer
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 1/2 theelepel suiker
  • 1 theelepel limoensap

Voor de saus:

  • 2 eetlepels neutrale olie
  • 2 tenen knoflook
  • Stukje gember van 3,5 cm
  • 250 gram gladde pindakaas
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 theelepel agavesiroop
  • Snufje zout
  • 80 ml heet water

Voor de noodles:

  • 2 eetlepels neutrale olie
  • 250 gram tempeh
  • Snufje zout
  • 1 eetlepel limoensap
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel agavesiroop
  • 1 eetlepel water
  • 300 gram ramen noodles
  • 2 bosuien, in ringetjes
  • Handje verse koriander
Afbeelding van vegan noodles met tempeh recept 2

Zo maak je deze vegan noodles met tempeh:

Maak eerst de zoetzure komkommer. Snijd daarvoor de komkommer in dunne plakjes en meng alle ingrediënten in een bakje. Doe het deksel erop, schud en zet weg tot gebruik.

Tijd voor de pindakaas-dressing. Hak eerst de knoflook en gember fijn en giet de olie in een wok of koekenpan (deze gebruik je straks ook weer voor de tempeh, dus check of dat gaat passen). Bak de gember en knoflook in 1 tot 2 minuten zacht. Schep ze uit de olie in een schaal. Doe de pindakaas, sambal, sojasaus, limoensap en agave daarbij. Meng door elkaar met een garde en voeg dan beetje bij beetje het hete water toe. Blijf kloppen en stop pas wanneer je een gladde, dunne dressing hebt. Voeg indien nodig nog wat water toe en breng op smaak met zout.

Verhit de wok of pan nogmaals, op medium-hoog vuur, met twee eetlepels olie. Verkruimel de tempeh in stukjes ter grootte van een walnoot en leg die in een enkele laag in de pan (je moet het misschien in twee porties bakken). Bestrooi met een snufje zout en laat ongeveer 2 minuten bakken, tot de tempeh aan één kant goudbruin is. Voeg dan nog een eetlepel olie toe, beweeg de tempeh door de pan en laat in 5 minuten helemaal bruin en krokant bakken.

Klop ondertussen de andere ingrediënten door elkaar: hiermee maak je een saus voor de tempeh. Meng het limoensap, sojasaus, sambal oelek, agave en water in een klein kommetje. Als de tempeh krokant is, voeg je de saus toe aan de pan. Laat bakken tot de saus helemaal is ingekookt, een minuutje ongeveer. Schep de tempeh dan uit de pan.

Kook de ramen noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking, tot ze gaar zijn maar nog wel een bite hebben. Giet af en spoel af met warm water. Meng de warme noodles door de pindakaas-dressing in de grote kom. Schep de vegan noodles op de borden en verdeel de krokante tempeh erover. Bestrooi met gehakte verse koriander, bosui en de zoetzure komkommer. Eet smakelijk!

Meer lekkere vegetarische recepten:

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: vegan noodles met tempeh en pindakaas
Sluiten