Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 29 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Een zomerse, zero waste broccoli-salade met munt en sesam

Koken zonder afval te maken? Dat kan haast niet. Klopt, zero waste koken is een hele uitdaging, maar wél een hele leuke. Helemaal als je weet dat we per persoon 34 (!) kilo per jaar aan eten weggooien. Daarom delen we in samenwerking met het Zero Waste Kookboek deze heerlijke zero waste broccoli-salade met munt en sesam zónder afval te maken.

Jaarlijks verdwijnt er zo’n 9 procent van ons eten de prullenbak in. Omdat we te veel kochten, de restjes vergaten in de koelkast of wat we niet op konden weggooiden.

En dat terwijl er miljoenen mensen zijn ter wereld die honger lijden. Daarbij komt dat het productieproces van de voedselindustrie een grote aanslag heeft op het milieu door de co2-uitstoot die vrijkomt bij het verbouwen en de transport bijvoorbeeld.

Met andere woorden: het wordt hoog tijd dat we minder afval gaan maken tijdens het koken. Deze zero waste broccoli-salade is een mooi begin!

Must read: 7 feitjes over voedselverspilling die je nog niet kende

Zero waste broccoli-salade met munt en sesam

Deze salade is helemaal vegetarisch, glutenvrij en – nu komt het – binnen 15 minuten klaar. Handig dus als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 kroppen broccoli
  • 5 takjes munt
  • 1 citroen
  • 12 cl volle yoghurt
  • 20 cl olijfolie
  • 2 el sesamzaadjes
  • peper en zout

Vind je vast ook lekker: Vegan vrijdag: Aziatische currysoep (laksa) met tofu, peultjes en pinda’s

Zero waste broccoli salade

Bereidingswijze

Breng een pan met water aan de kook. Snij de steel van de broccoli en hou apart. Verdeel de broccoli in 2. Zet een kom met koud water klaar. Kook de broccoli 4 min. in het kokende water en verfris in het koude water om het kookproces te stoppen en de groene kleur te behouden. Herhaal met de broccolistelen, maar kook deze 6 min.

Spoel de munt, pluk de mooiste topjes en hou deze apart voor de versiering. Rasp de citroen en pers het sap. Hou ook de geraspte citroenschil apart voor de versiering.

Mix de broccolistelen, yoghurt, citroensap en een scheut olijfolie fijn in een blender. Kruid de saus met peper en zout als deze lekker smeuïg is. Hou apart. Rooster de sesamzaadjes enkele minuten in een braadpan op een hoog vuur.

Dep de broccoli droog met een keukenhanddoek. Verhit 2 el olijfolie in een braadpan op een hoog vuur. Leg de broccoli in de pan en bak goudbruin aan beide kanten.

Verdeel de broccolicrème en gebakken broccoli over de borden.

Besprenkel met de geroosterde sesamzaadjes, de geraspte citroenschil en de plukjes munt.

Enjoy!

Meer zero waste-recepten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Een zomerse, zero waste broccoli-salade met munt en sesam
Sluiten