Hoe tof: deze Nederlandse Insta-cursus leert je te reanimeren (en dat is nodig)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2Fzhen-hu-340739-unsplash-e1560433432180.jpg)
‘Reanimeren, dat is toch alleen voor artsen?,’ denk je misschien. Helaas is dat niet het geval. Een plotselinge hartdood is één van meestvoorkomende doodsoorzaken in Europa. Op straat, thuis, op het sportveld of op je werk: het kan overal gebeuren. Kans op overleven is er zeker, maar dan moet er wél gereanimeerd worden. En daar heb gelukkig je geen jarenlang doktersopleiding voor nodig.
Heleen Lameijer is arts gespecialiseerd op de spoedeisende hulp, en vond het hoognodig dat leren reanimeren laagdrempeliger wordt.
Where science meets innovation
Wist je dat een groot deel van de reanimaties begint op straat? Zo’n 55 tot 113 keer per 100.000 inwoners om precies te zijn. Da’s niet niks. En misschien nog wel belangrijker om te weten: de kwaliteit van de reanimatie in de eerste minuten is cruciaal voor de uitkomsten van de reanimatie. Als je direct reanimeert kan het de overlevingskansen wel 2 tot 4 keer vergroten.
In Nederland duurt het gemiddeld 5 tot 8 minuten voordat de ambulance arriveert, bij een melding van een reanimatie. Dat klinkt snel, en dat is het ook, maar die eerste 5 minuten zijn dus onwijs belangrijk voor de overleving. Dit geldt voor het starten van de reanimatie zelf, maar ook het halen én aansluiten van de automatische externe defibrillator (AED) is cruciaal.
Lees ook: Hoe cool: deze artsen zingen hun stress weg
Maar wat doe bij een reanimatie?
Toch weten veel mensen niet wat ze moeten doen in die eerste minuten. Simpelweg omdat veel mensen de situatie niet herkennen omdat het toch een beetje een enge situatie is. Maar ook omdat het onbekendheid terrein is. Hoogtijd om onze kennis eens bij te spijkeren dus! Want zelfs als je een reanimatie-cursus hebt gevolgd, kan je het in de paniek vergeten of is de kennis misschien na een paar jaar weggezakt (guilty…).
Een simpele e-saver cursus Instagram
Met het Instagramaccount Make Science Work probeert spreker en arts Heleen de kloof tussen de medische wereld en de leek te verkleinen. Nu komt ze zelfs met een heuse Insta Life Saver cursus, die dus weleens van meer belang kan zijn dan we hiervoor dachten.
De @instalifesavercursus over Reanimatie zorgt er voor dat jij leert wát je kunt doen in een levensbedreigende situatie, zonder dat je er de deur voor uit hoeft! Koop nu je ticket!
74 Likes, 3 Comments – dr. Heleen Lameijer MSc MD PhD (@makesciencework) on Instagram: “De @instalifesavercursus over Reanimatie zorgt er voor dat jij leert wát je kunt doen in een…”
Laagdrempelig is het in elk geval wel, want je hoeft er je huis niet voor uit en het kan op je eigen tempo. De cursus werkt als een soort collegereeks, alleen dan via Instagram. Een week lang wordt er elke dag een nieuw onderwerp behandeld, van het herkennen van een reanimatie situatie, tot het opstarten van een reanimatie, de handige hulpmiddelen en als laatste: ik heb gereanimeerd, wat nu? Want reanimeren, dat is natuurlijk heel heftig om mee te maken. Dat is het voor medisch professionals al, dus laat staan wanneer je er nooit mee in aanraking komt.
In de praktijk reanimeren leer je niet, dat kan natuurlijk niet met een online cursus. De winst van deze cursus ligt in het wegnemen van de angst om een reanimatie te starten. Als je het al eens hebt gezien is het een minder grote stap om het te doen en daar zou je dus weleens levens mee kunnen redden.
Ready, set, go
De cursus start op maandag 17 juni 2019 en kost €35,-. Bekijk hier de Instagram van de cursus.
Deze power woman laat er trouwens geen gras over groeien, want ze spreekt onder andere ook regelmatig over empowerment. “Want als ik het kan, als jonge vrouw meedoen aan de top, dan kan jij het ook,” vertelt ze. Ze sprak op de Selfmade summit over lef.
Luister nu ook naar Bedrock
Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.
Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!