Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Mind 9 aug 2021

Droom je de raarste dingen? Daar kan je slimmer van worden

Heb jij ’s nachts regelmatig rare dromen? Dat zou zomaar kunnen betekenen dat jouw hersenen hard aan het werk zijn om slimmer te worden. Een neurowetenschapper heeft namelijk de link gelegd tussen gekke dromen en het trainen van kunstmatige-intelligentiesystemen.

Zoals je weet, kan het er ‘s nachts in je dromen nogal raar, wild en tja gewoon bizar aan toegaan. Jouw hersenen verzinnen vaak de gekste dingen, maar daar zit volgens een Amerikaanse neurowetenschapper een heel logische verklaring achter.

Jouw hersenen vs. kunstmatige intelligentie

Erik Hoel is neurowetenschapper aan de Universiteit in het Amerikaanse Medford. “Vreemde dromen hebben een belangrijk doel,” vertelt Hoel in een artikel op WebMD. “Deze dromen helpen onze hersenen om dagelijkse ervaringen te begrijpen op een manier die dieper leren mogelijk maat. Mensen breiden hun hersenkracht eigenlijk op vrijwel dezelfde manier uit als hoe kunstmatige-intelligentiesystemen worden getraind om slimmer te worden.”

Verder vertelt Hoel dat er bij kunstmatige-intelligentiesystemen vaak absurde situaties getest worden. Wanneer je namelijk constant dezelfde case voorlegt, dan raakt het systeem gewend aan de gegevens en leert het niets meer bij.

Deze wetenschapper denkt dat hij je dromen kan hacken

Om dit probleem tegen te gaan, zorgen wetenschappers dus voor een zekere mate van chaos en random dingen in hun gegevens, zodat de kunstmatige intelligentie beter getraind kan worden. Zo maak je een systeem nauwkeuriger en zorg je ervoor dat zo’n systeem niet op de automatische piloot gaat werken.

Chaos in je hersenen = slimmer worden

Terug naar jouw brein. We hadden het natuurlijk over gekke dromen – deze kan je het beste vergelijken met de chaos die wetenschappers bij kunstmatige-intelligentiesystemen toepassen. Jouw brein stuurt impulsen, die je krijgt via gekke dromen, om slimmer te worden en om informatie beter te leren verwerken.

“De eigenaardigheid van dromen en de manier waarop ze afwijken van de gebeurtenissen in het dagelijkse leven, geeft ons het idee dat er wel een biologische functie achter móét zitten,” meent Hoel.

Het antwoord op: dromen we allemaal? + De meest voorkomende dromen en hun betekenis

Maar reken jezelf nog niet in de categorie Einstein als je vaak gekke dromen hebt, want jammer genoeg kan deze theorie nooit voor de volle 100 procent bewezen worden. Dromen kunnen niet worden vastgelegd, vaak ook omdat je er slechts kleine delen van onthoudt. Meestal zijn dit alleen de dingen die je droomt vlák voordat je wakker wordt.

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje NSMBL.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Droom je de raarste dingen? Daar kan je slimmer van worden
Sluiten