Jeroen Sturing
Jeroen Sturing Psyche 27 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #10 – De geleerde lessen

In het verhaal van Claire zijn we gebleven bij eind december 2019. Elke nieuwe dag lijkt een nog heftigere worsteling en elke dag voel ik mezelf meer en meer te kort schieten. In deze laatste column van de serie probeer ik eens naar het grote plaatje te kijken, misschien helpt dat.

Samen met Claire maak ik dus Stoorzender, een podcast over (haar) mentale stoornissen. Dit noem ik niet alleen om de podcast nog een keer te pluggen. Ook al zou er niemand luisteren, het helpt echt in mijn zoektocht naar de gebruiksaanwijzing van Claire. Dit is niet denigrerend bedoeld overigens. Gekscherend noem ik de podcast weleens zo en dat vindt ze prima.

Een zoektocht

Het is namelijk wel degelijk wat het is. We hebben eind 2019 3 afleveringen gemaakt met elk een heftig en duidelijk onderwerp.

Depressie, anorexia en dwangstoornis. Voor elk gesprek bereidde ik mij uitgebreid voor. Eén boek dat ik eruit wil pikken is ‘Nora en Co’ geschreven door Koos Neuvel, over de dodelijke kant van anorexia. Hierin reconstrueert hij de ziekte van zijn dochter Nora en die van 6 andere meisjes. 5 van deze tieners, waaronder Nora, overleefden de ziekte niet. 

Lees ook: Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #1 – De signalen

Een tragisch verhaal dat mij aan het denken zette over hoe dichtbij Claire dan wel niet geweest moet zijn, voordat wij elkaar leerde kennen. Belangrijker nog, ik leerde iets over de grond waarin deze ziekte kon groeien: een diepgewortelde onzekerheid. Een onzekerheid die er nog steeds wel zit en waarvan het zo ongeveer mijn levensmissie is geworden om deze weg te halen of in ieder geval zo klein mogelijk te maken.

Onbegrip over psychische aandoeningen

Ik leerde ook dat onbegrip over psychische aandoeningen in veel gevallen leidt tot een dodelijke afloop. Doordat de kerndiagnose niet wordt aangepakt krijgt anorexia namelijk in veel gevallen vrij spel. Hartverscheurend. In vergelijking met deze verhalen is de wanhoop die ik in de afgelopen maand gevoeld heb te verwaarlozen. 

Ook lezen: Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #8 Machteloos

Hoe meer ik mij in het onderwerp mentale stoornissen en het taboe er omheen verdiep, hoe meer werk ik voor mezelf zie. Om door te gaan met podcasten en door te gaan met schrijven. Het kan niet zo zijn dat anorexia in zo’n 10 procent van de gevallen dodelijk is en elke zelfdoding is er een te veel. 

Gelukkig heb ik iemand aan mijn zijde die mij hier elke dag nog meer in inspireert. En gelukkig is haar verhaal, ons verhaal, nog lang niet afgelopen.

Jeroen Sturing (24) is partner van Claire, die worstelt met een depressie, een dwangstoornis en een persoonlijkheidsstoornis. In deze column beschrijft hij de leuke en minder leuke dingen van zijn bijzondere relatie. Samen hebben ze de podcast Stoorzender.

Meer van Jeroen’s columnserie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #10 – De geleerde lessen
Sluiten